Referat - Metode de masurare a rezistentelor

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
559
Etichete
metode, masurare, rezistentelor
Descarcari
623
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Ministerul Educatiei si Cercetarii






Proiect
Metode de masurare a rezistentelor

















Metode de masurare a rezistentelor


1.Date introductive

Orice rezistenta electrica poseda din punct de vedere al masurarii, urmatoarele caracteristici : valoarea nominala a rezistentei,toleranta,puterea de disipatie,tensiunea maxima de functionare,stabilitatea,inductanta si capa-citatea proprie,constanta de timp si frecventa proprie de rezonanta.
Tinanad seama de cele mentionate,rezistentele electrice se pot imparti in doua grupe :rezistente ideale,care in curent alternativ pot fi parcurse de curenti in faza de tensiune aplicata la bornele acestora (fig. 1,a) ;
rezistente reale la care tensiunea aplicata la borne, in curent alternativ si curentul nu mai sunt practic in faza,deoarece astfel de rezistente reprezinta un dipol care poseda elemente reactive concrete in serie sau in paralel (fig 1 ,b).
Deci, o rezistenta reala poseda o capacitate proprie (Cp) si o inductanta proprie (Lp),iar intre rezistenta si masa se formeaza capacitatile parazite C1 si C2.Datorita acestor elemente parazite,valoarea rezistentei Rp depinde de frecventa curentului care parcurge rezistenta.O rezistenta se comporta pur rezistiv si ramane constanta ca valoare,intr-o gama de frecventa extinsa pana la frecventa de rezonanta a rezistentei,calculabila cu relatia :

 (Expresia 1)


Figura 1.Schema echivalenta a unei rezistente electrice:
a - rezistenta ideala b - rezistenta reala


De aceea este necesar ca rezistentele utilizate la frecvente inalte sa aiba elemente parazite Lp si Cp cat mai mici.Aceste elemente parazite se pot neglija in curent continuu,cat si in curent alternativ pana la freventa de 100…1000 Hz.
Valorile rezistentelor se masoara,in curent continuu,aplicand diferite metode in functie de tipul si marimea rezistentei de masurat.


2.Masurarea rezistentei conductoarelor metalice

2.1.Masurarea rezistentelor,in curent continuu,cu ajutorul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org