Referat - Miscarea de rotatie

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
747
Etichete
miscarea, rotatie
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Miscarea de rotatie


Notatii generale
- n – turatia rotorilor [rot/min];
- f0 – frecventa de rotatie (frecventa fundamentala, frecventa de baza), f0 = n/60 [Hz];
- z – numarul de dinti ai pinioanelor;
- p – numarul de poli ai motoarelor electrice.

Dezechilibrul rotorilor
Orice rotor aflat in miscarea de rotatie vibreaza, mai mult sau mai putin, datorita deplasarii centrului de greutate G fata de axa de rotatie O. Distanta dintre centrul de greutate si axa de rotatie se numeste excentricitate. Forta centrifuga Fc rezultata in urma miscarii de rotatie cu viteza unghiulara w produce dezechilibrul rotorului si se calculeaza cu formula
Fc = M x e x w x w unde M este masa rotorului.
Fig. 1
In cazul rotorilor cu latime B mai mica de 1/10 din D diametrul rotorului, ca in Fig. 2 si Fig. 3, dezechilibrul se manifesta intr-un singur plan, iar procedura de echilibrare este relativ simpla.
In cazul rotorilor cu latimea B mai mare decat 1/10 din D, ca in Fig 4, vorbim de dezechilibru dinamic, iar forta centrifuga ce produce dezechilibrul trebuie compensata prin echilibrare dinamica in cel putin doua plane.


Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
In cele mai multe cazuri, dezechilibrul se manifesta pe directie orizontala si amplitudinea vibratiei este direct proportionala cu marimea fortei centrifuge rezultate in miscarea de rotatie. In spectrul de vibratii, Fig. 5, frecventa de rotatie f0 are amplitudine considerabila si este dominanta in spectru. De remarcat ca marimea dezechilibrului este proportionala cu patratul vitezei unghiulare. Asta face ca la variatii mici, in plus sau in minus, a turatiei amplitudinea vibratiilor sa scada considerabil. Aceasta este o metoda de a verifica daca intradevar cauza principala a vibratiilor pe lagar o reprezinta dezechilibrul rotorului.
De cele mai multe ori


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org