Referat - Motoare

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
341
Etichete
motoare
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Motoare







Florin Diaconeasa
Alexandru Coclet MOTORUL cu amestec mixt omogen si eterogen
Cu mai bine de zece ani in urma, omul de stiinta roman, profesorul George Baranescu, si-a protejat inventia sa prin patentul 4.831.982 din 8 mai 1989, emis de oficiul de patente al SUA.
Acad. prof. dr. docent ing. G. Baranescu, decedat timpuriu in anul precedent, a fost preocupat permanent de perspectiva nelinistitoare a previzibilei penurii de cumbustibili hidrocarbonati, ale carei efecte ar putea fi ameliorate si intarziate prin conceptii noi de motoare termice cu consumuri specifice reduse. Analizand cu minutie caracteristicile actualelor motoare cu aprindere prin scanteie si diesel, prof. Baranescu ajunge la concluzia ca nici una din aceste categorii nu se preteaza la o ameliorare a performantelor nici sub aspect economic, nici in privinta protectiei mediului si nici nu raspunde convenabil dorintei de utilizare pe acelasi agregat a unei game largi de combustibili, disponibili la un moment dat si in anumite situatii conjuncturale.
Solutia pe care a gasit-o savantul roman a fost aceea de a crea un motor la care spatiul de ardere sa fie divizat intr-o camera principala deschisa 3 (fig. 1) si o alta adiacenta 5, de o forma oarecare (in brevet a fost prezentata o camera de vartej), legata cu spatiul principal printr-un canal 4. Fiecare din cele doua camere este alimentata de cate un injector: 13 si, respectiv, 7.
Initial, spre sfarsitul compresiei, ultimul dintre aceste injectoare trimite in camera adiacenta 5, cu un mare avans, o cantitate de combustibil redusa care este aprinsa de o bujie 6; aceasta poate fi cu filament sau cu scanteie. Amestecul de aer-combustibil care se formeaza este foarte omogen, deoarece peretii camerei separate sunt fierbinti (nefiind baleati de sistemul de racire), accelerand vaporizarea, iar dispunerea canalului de legatura asigura o puternica miscare a aerului patruns aici. Pe de alta parte, aprinderea promovata de bujie face neimportanta ca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org