Referat - Ochiul-instrument optic

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
918
Etichete
ochiulinstrument, optic
Descarcari
341
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ochiul

Organul de simt al vazului este ochiul. Ochiul este un “instrument” optic ce formeaza imagini reale. Înainte de a examina orice alt instrument optic Organul de simt al vazului este ochiul. Ochiul este un “instrument” optic ce formeaza imagini reale. Înainte de a examina orice alt instrument optic, trebuie sa stim alcatuirea si modul de functîonare al ochiului.

Structura ochiului
În fig.1 este prezentata o sectiune longitudinala a ochilui uman. Ochiul este alcatuit din doua camere, anterioara si posterioara cristalinului 6.
Camera anterioara, delimitata de cornea transparenta 1 contine umoarea apoasa 2, un lichid transparent cu indice de refractie n=1,336. În cavitatea anterioara se afla irisul, un muschi ce are în centru o deschidere circulara – pupila ochiului. Cristalinul 6 este fixat într-o membrana circulara elastica formata din multe fibre, numita zonula lui lui Zinn 5. Aceasta se sprijina pe tesutul exterior globului ochiului (albul ochiului) 7 numit sclerotica. Zonula este actionata de muschii ciliari 4.
Cristalinul este “lentila” ochiului si este un corp transparent, elastic ce are indice de refractie variabil, crescând de la 1,386 cât are spre margini, la 1,406 în centru.
Camera posterioara are peretele format din trei straturi successive. În interiorul sclereticii 7 se afla coroida 8, tesut de culoare neagra ce separa optic camera posterioara de mediul exterior. În interiorul scleroticii se afla retina 9, tesutul sensibil la lumina al ochiului. Retina are o zona 11, numita fovea sau pata galbena unde densitatea celulelor senzitive este cea mai mare. Fibrele nervoase ale celulelor retinei se reunesc în nervul optic 12 care este înserat în globul ochiului într-un punct numit pata oarba deoarece daca imaginea unui obiect cade pe ea, nu este “vazuta”, acolo lipsind retina.
Camera posterioara 10 contine umoarea sticloasa – un gel de indice de refractie n=1,336.

Functionarea ochiului este urmatoarea:
Când se percepe imaginea unui obiect, globul ochiul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org