Referat - Releul

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
releul
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Releul
Releul este un dispozitiv electromecanic care transforma un semnal electric ?ntr-o miscare mecanica. El este alcatuit dintr-o bobina din conductori izolati ?nfasurati pe un nucleu metalic si o armatura metalica cu unul sau mai multe contacte. ?n momentul ?n care o tensiune de alimentare este aplicata la bornele unei bobina, curentul circula si va fi produs un c?mp magnetic care misca armatura pentru a ?nchide un set de contacte si/sau pentru a deschide un alt set. C?nd alimentarea este dezactivata din releu, cade fluxul magnetic din bobina si se produce o tensiune ?nalta ?n directia opusa. Aceasta tensiune poate strica tranzistorul de comanda si de aceea este conectata o dioda cu polarizare inversa de-a lungul bobinei pentru a scurtcircuita v?rfurile de tensiune ?n momentul ?n care apar.

Conectarea unui releu la microcontroler prin intermediul unui tranzistor
Multe microcontrolere nu pot comanda un releu direct si de aceea un tranzistor de comanda este necesar. Un HIGH pe baza tranzistorului activeaza tranzistorul si acesta la r?ndul lui activeaza releul. Releul poate fi conectat la orice dispozitiv electric prin intermediul contactelor. Rezistenta de 10K din baza tranzistorului limiteaza curentul dinspre microcontroler la o valoare solicitata de tranzistor. Rezistenta de 10K dinspre baza si bara negativa previne ca tensiunile de zgomot aplicate ?n baza tranzistorului sa activeze releul. De aceea numai un semnal clar de la microcontroler va activa releul. 

Connecting the optocoupler and relay to a microcontroller
Un releu poate fi de altfel activat prin intermediul unui optocuplor care ?n acelsi timp amplifica curentul provenit de la iesirea microcontrolerului si ofera un grad ?nalt de izolare. Optocuploarele HIGH CURRENT deobicei contin un tranzistor cu o iesire „Darlington” pentru a oferi curent mare de iesire. Conectarea prin intermediul unui optocuplor este recomandata ?n mod special pentru aplicatiile microcontroler unde mo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org