Referat - Supraconductibilitate

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
337
Etichete
supraconductibilitate
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi










Supraconductorii si
aplicatiile lor



























Prof. Coordonator : Serban Marin
Calinescu Mihai Clasa a XII-a D
Balacescu Alexandra Clasa a XII-a D

Supraconductor:
Un element, aliaj inter-metalic, sau compus care va conduce curent electric fara rezistenta, sub o anumita temperatura. Rezistenta este nedorita deoarece cauzeaza pierderi in energia care curge prin metal.
Odata pus in miscare, curentul electric va curge pentru totdeauna intr-un circuit inchis format idn material supraconductor- ceea ce face acest fenomen cel mai apropiat lucru de perpetuum mobile in natura. Oamenii de stiinta se refera la supraconductivitate ca la un “fanomen cuantic macroscopic”.

Istoria Supraconductorilor

Supraconductorii, materiale care nu manifesta nici o rezistenta la trecerea prin ele a curentului electric, sunt una dintre frontierele descoperirilor stiintifice. Nu numai ca limitele supraconductivitatii nu au fost inca atinse, dar teoriile care explica comportamentul supraconductorilor sunt constant reevaluate. In 1911, supraconductivitatea a fost observata pentru prima oara in mercur de catre fizicianul olandez heike Kamerlingh Onnes de la Universitatea Leiden. Cand mercurul a fost racit pana la temperatura heliului lichid, 4 grade Kelvin(-269 grade celsius), rezistenta lui electrica a disparut brusc. Astfel, Onnes a trebuit sa se apropie la 4 grade de cea mai scazuta temperatura posibila teoretic incat sa fie martor la fenomenul de supraconductibilitate. Mai tarziu, in 1913 el a castigat Premiul Nobel in fizica pentru cercetarile lui in acest domeniu.

Urmatorul mare pas in a intelege cum se comporta materia la temperaturi extrem de scazute a fost facut in 1933. Cercetatorii germani Walter Meissner si Robert Ochsenfeld au descoperit ca un material aflat in stare de supraconductibilitate respinge un camp magnetic(figura de mai jos). Dupa cum bine stiti, un magnet care este deplasat pe langa un conductor induce curent electric in acel conductor. Acest


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org