Referat - Surse si echipamente simple de electroalimentare

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
514
Etichete
surse, echipamente, simple, electroalimentare
Descarcari
432
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SURSE SI ECHIPAMENTE SIMPLE DE ELECTROALIMENTARE


Inroducere :
Instalatiile de telecomunicatii sunt alimentate cu energie electrica de la urmatoarele surse :
-reteaua electrica publica ;
-baterii de elemente galvanice ;
-baterii de acumulatoare ;
Aceste surse pot fi inpartite mai simplu in surse electrice ( retea, grupuri elecrogene) si surse chimice (elemente galvanice si acumulatoare).
Sursele chimice produc energia electrica în urma reactii chimice interne.

CAPTOLUL 1.
SURSE CHIMICE DE ELECTROALIMENTARE

PILE ELECTRICE SI BATERII GALVANICE

Elementul galvanic (pila electica) este o sursa chimica de curent continuu, a carei functionare este bazata pe disocierea electrolitica (fenomen cunoscut de la electrotehnica) si pe fonomene electrochimice.
Aceasta sursa este formata în principiu dintr-un vas în care se afla doi electrozi din materiale diferite, cufundati într-un electrolit (solutie de acizi, baze sau saruri).
La suprafata de contact dintre electrod si electrolit are loc o reactie chimica si un schimb de ioni, în urma careia se creaza între electrod si solutie o diferenta de potential. Materialele electrozilor se aleg în asa fel încât unul sa cedeze usor ionii pozitivi, ramânând cu un potential negativ fata de electrolit, iar celalalt sa primeasca usor ionii pozitivi ai electrolitului, si deci sa capete un potential pozitiv.
Diferenta de potential dintre cei doi electrozi poarta numele de tensiune electromotoare electrolitica.
Legând între ei lectrozii (figura 1.1) prin intermediul unei rezistente va aparea în acest circuit un curent electric, care ar trebui sa ramâna constant pâna la uzarea lor. Practic, se constata ca, dupa un anumit timp, tensiunea electromotore – deci curentul electric generat de ea scade treptat pâna la valoarea 0. Acest fenomen se numeste polarizarea elementului galvanic si se datoreaza depunerii produselor de descompunere a electrolitului pe electrozi, cea ce da nastere unei tensiuni contr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org