Referat - Tipuri de barometre

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
340
Etichete
tipuri, barometre
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tipuri de Barometre

Felul în care lichidele reactioneaza sub presiune are multe întrebuintari, atât în gospodarie cât si în industrie. Cele mai întrebuintate instrumente pentru masurarea presiunii sunt manometrul, barometrul si altimetrul.
Barometrul a fost inventat în urma unor ample studii ale vidului, de catre omul de stiinta italian Galileo Galilei, si fiul sau Evangelista Torricelli (1608-1647). Exista mai multe tipuri de barometre cu diverse utilizari practice, printre care si cel cu mercur si cel fara lichid.
Barometrele cu mercur
Barometrele cu mercur sunt împartite în doua categorii: barometre cu rezervor si barometre cu sifon.

Barometrele cu rezervor

Barometrul(diagrama 1, stânga) lui Torricelli si cel al lui Fortin(diagrama 1, dreapta).

Cea mai simpla forma de barometru cu rezervor este formata dintr-un tub de sticla lung de aproximativ 85 de cm, având o înaltime h de mercur care iese dintr-un tub care contine de asemenea mercur. Acest barometru este cunoscut sub numele de Torricelli (foto stânga).
De obicei este atasat la un suport a carei parte superioara este o scala gradata indicând nivelul mediu din bazin. Instrumentul este dispus la o “eroare de capacitate”: la orice schimbare în greutatea mercurului din tub se schimba nivelul din bazin, astfel încât scala nu indica întodeauna înaltimea corecta a coloanei. Aceasta eroare poate fi evitata reglând scala.
În barometrul lui Fortin (foto 1, dreapta) corectia este facuta prin reglarea greutatii suprafetei de mercur din bazin.
Baza rezervorului este facuta din piele si poate fi împinsa mai sus folosind un surub pâna ce suprafata mercurului din vas atinge capatul unui indicator fix. Acesta este punctul de pornire al scalei. Coloana de mercur trebuie sa fie perfect verticala pentru ca scala sa arate corect si sa poata fi citita corect.

Eroarea capilaritatii din bazinul barometrului poate fi redusa la minim prin folosirea unor tuburi cu un diametru mai mare de 2 cm.
Barometrul sifon:
Cea mai


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org