Referat - Amenajari hidroelectrice din Romania

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
455
Etichete
amenajari, hidroelectrice, din, romania
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Amenajari hidroelectrice
din Romania


1.Sursele de apa si importanta lor

Apa înseamna viata nu numai pentru fiintele vii, dar si pentru economia tuturor tinuturilor, din toate timpurile, fiind un element de neînlocuit pentru agricultura, industrie si transport.
Din suprafata întregii planete de circa 510 milioane de kilometri patrati, peste doua treimi,respectiv 360 milioane kilometri patrati reprezinta întinderea apelor.Numai o treime din suprafata continentelor este bogata în apa,restul reprezentând tinuturi sarace si aride .Pentru a corecta factorii care conditioneaza prezenta apei este necesar sa se recurga la un ansamblu de masuri pentru folosirea rationala a surselor de apa ,cum ar fi: captarea, înmagazinarea,tratarea apei,etc.
Apa mai poate fi folosita si pentru producerea de energie electrica ,prin amenajarea potentialului energetic al cursurilor de apa, a mareelor , a valurilor, etc.

2.Folosintele amenajarilor hidroenergetice

Amenajarile hidroenergetice constituie un exemplu de folosinta complexa, deoarece apa acumulata într-un lac artificial poate fi folosita în acelasi timp pentru producerea de energie,alimentarea cu apa a zonelor agricole (irigatii) , alimentarea cu apa potabila sau industriala a centrelor apropiate, piscicultura, combaterea eroziunii solului,agrement, etc.
Exemple de folosinta complexa a apelor îl constituie: Amenajarea hidrenergetica a râului Ages, Amenajarea Bistritei în sectorul Bicaz, Amenajarea Portile de Fier (pe Dunare), etc.
De exemplu, la Amenajarea Bistritei în sectorul Bicaz ,datorita lacului de acumulare dela Izvorul Muntelui ,în afara efectului energetic se satisfac si alte necesitati ale economiei nationale, cum ar fi:irigarea a 300 000 hectare teren agricol în câmpia Baraganului,atenuarea cu 60% a debitelor catastrofale ce se produceau pe valea Bistritei si Siretului, alimentarea cu apa a centrelor industriale din aval de hidrocentrala Bicaz (Roznov, Savinesti,etc).
La Amenajarea portile de Fier ,se asigura pri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org