Referat - America de Nord

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
434
Etichete
america, nord
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Civilizatiile precolumbiene

Pozitia geografica. La începutul erei dupa Christos, ori poate si mai înainte, în America au început sa se contureze civilizatii create de popoarele sedentare. Aceste civilizatii autohtone erau: azteca, incasa si mayasa, care au ajuns sa fie recunoscute ca civilizatii istorice. În timpul debarcarii spaniolilor în America Centrala si de sud ele au atins o treapta înalta de
dezvoltare. În urma colonizarii aceste civilizatii au disparut.
Aztecii s-au constituit în partea meridionala a Americii de nord; incasii în America de sud, de-a lungul coastei Oceanului Pacific; mayasii în America Centrala.
Cadrul natural. Civilizatia azteca ocupa aproximativ teritoriul statului Mexic contemporan si în specia Podisul Mexican, a carui înaltimea depaseste 2.000 m. Pe acest podis crestea o vegetatie specifica, numeroase specii de cactusi si agave gigantice, din care se prepara o bautura nationala, numita pulque. Aztecii se numeau ei însisi „mexica”, de la numele zeului lor suprem Mexi. Mai târziu si statul a fost numit Mexic.
Aria în care se dezvolta civilizatia maya coincide cu teritoriul actual al peninsulei Yucatan, al statelor Guatemala, Honduras, Salvador (America centrala). Teritoriul ocupat de acest popor era reprezentat prin trei regiuni, care se deosebeau dupa conditiile naturale. Regiunea meridionala a Americii Centrale se caracterizeaza printr-o natura de tip vulcanic, cu munti înalti pâna la 4.000m si podisuri (pâna la 2.000m), fragmentate de numeroase vai, în luncile carora se formau soluri fertile. Conditiile climatice erau favorabile.
Leaganul civilizatiei maya era situat în regiunea centrala a podisului Guatemalei, acoperit de paduri tropicale. Aceasta regiune avea si fauna bogata: cerbi, jaguari, mistreti, maimute, crocodili, reptile. Se întâlneau diferite pasari: de la papagali, colibri pâna la prepelite si potârnichi.
Aceasta civilizatie popula si peninsula Yutacan, unde clima era arida.
Imperiul Inca ocupa un teritoriu vast (terit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org