Referat - Amerigo Vespucci

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 14 ani
Afisari
2365
Etichete
amerigo, vespucci
Descarcari
696
Nota
9 / 10 - 1 vot

Amerigo Vespucci a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.
S-a nascut pe 9 Martie 1454, în Florenta. A fost al treilea copil al lui Nastagio Vespucci, notar, si al Lisei de Giovanni. Familia Vespucci era una dintre cele mai culte si mai respectate familii de aristocrati din Florenta. Pentru a demonstra statutul familiei sale, în 1472, tatal lui Amerigo a dat ordin sa se picteze pe unul dintre zidurile unei biserici construite de un alt membru al familiei Vespucci în 1383, portretul familiei sale.
Amerigo a fost foarte mult influentat de unchiul sau Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise si detinea o biblioteca pe care mai târziu a daruit-o familiei Medici, conducatoarea Florentei.
Cu un an înainte ca Amerigo sa se nasca Giorgio construieste o scoala la manastirea sa din San Marco. Atunci când Amerigo împlineste vârsta de 8 ani Giorgio moare.
Giorgio a vazut în Amerigo salvarea familiei Vespucci ce se destrama.
Învatând cu unchiul sau Amerigo a facut o pasiune pentru Dante Aligherii si pentru Virgil. Unchiul sau la initiat în psihologie dar mai ales în învataturile lui Aristotel, ce includeau astronomia, cosmografia si geografia.
Tatal lui Amerigo, Sir Nastagio, îsi facuse planuri ca fiul sau sa intre în viata comerciala. Nastagio s-a împotrivit trimiterii lui Amerigo la Universitatea din Pisa laolalta cu alti oameni needucati, ca Leonardo da Vinci si Shakespeare. În schimb Amerigo a urmat cea mai renumita scoala de geografie din Florenta, Paolo Toscanelli (1397-1482). Toscanelli era cel mai marte cosmograf al timpului si de asemenea un mare colectioner si realizator de harti.
Toscanelli avea aspiratii sa navigheze în vestul Indiilor, asa ca este indicutabilfaptul ca el, Toscanelli, este omul ce i-a implantat lui Amerigo ideea de a naviga spre vest.
Tatal lui Amerigo a murit în Aprilie 1478 si astfel Amerigo a devenit mostenitorul averii familiei sale.
A devenit managerul familiei Medici, si timp de 16 ani a încheiat contracte în numele acestora strângând si el foarte multi bani. Se decide sa paraseasca Italia în favoare Spaniei. În 1491 Spania devenise tarâmul aventurierilor si as oportunistilor.
În 1493 în Spania ajunge vestea ca Cristofor Columb ajunsese în Indiile de vest.
Amerigo a continuat sa fie comerciant în slujba familiei Medici si a stabilit foarte multe contacte în Spania.
În anul 1489 Vespucci transfera afacerea familiei Medici lui Gonzalo Berardi iar acestia doi devin prieteni apropiati
Vespucci devine din ce în ce mai interesat de calatoriile lui Columb. Dupa mai multe încercari de a descoperi un pasaj catre Asia, Vespucci îsi da seama ca trebuie sa devina si el explorator, avea toate calitatile pentru a fi marinar.
În Mai 1499, Vespucci pleaca la drum alaturi de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo I s-au dat 2 nave si putea sa faca ce ar fi vrut cu ele atâta timp cât avea permisiunea lui Hojeda.
Navele au ajuns în Brazilia pe 27 iunie1499 si au fost primele ambarcatiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.
Drumul la transformat pe Vespucci dintrun om de afaceri întrun scolar. Vespucci se gandea ca era foarte aproape de a gasi o noua ruta spre Asia, totusi în iunie 1500 navele s-au întors în Spania.
Imediat cum Vespucci a ajuns în Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici, o scrisoare în care îi povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a vazut, date despre tot cea întâlnit.
Cum a ajuns în Europa Vespucci era foarte dezamagit deoarece Vasco da Gama reusise sa navigheze în jurul Africii ajungând pâna în partea estica.
Amerigo Vespucci s-a decis sa mai faca o expeditie iar guvernul spaniol ia dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerând ca va avea succes numai daca va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii îi ofera si ei 3 nave si control total asupra lor.
Expeditia avea sa-l faca pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur ca nu ajunsese în Asia.
În timpul acestei expeditii Vespucci îi scrie lui Lorezo Medici toate detalii legate de acea calatorie.
Dupa a doua expeditie Vespucci era sigur ca descoperise un nou continent si astfel vestea a fost repede anuntata.
Ultima expeditie a fost facuta sb comanda lui Gonzalo Coelbo si a fost un dezastru.
În iunie 1504 Vespucci ajunge la Lisabona si pâna la sfârsitul anului se muta la Sevilia unde va ramâne pâna la sfârsitul vietii sale
A avut din nou viziunea calatoriilor însa aceasta viziune a fost spulberata atunci când a fost numit pe 27 Martie1508 ‘Pilot Majoral Spaniei’, el avea sa-I învette pe toti tinerii navigatori cosmografia si arta de a naviga. A devenit si inspector al flotei spaniole. În esenta Vespucci avea controlul asupra calatoriilor sub steagul spaniol.
Recapitulînd Vespucci a fost primul europ...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2023 - Referatele.org