Referat - Arabia Saudita

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
arabia, saudita
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Arabia Saudita
Pozitia geografica si limitele

Suprafata: 2 149 000 kmp
Populatia: 19,4 mil. loc.
Capitala: Riyadh


Arabia Saudita ocupa cea mai mare parte a Penisulei Arabia. Are larga iesire la Golful Persic si la Marea Rosie si se invecineaza cu sase tari.
Este cea mai intinsa tara din regiune si totodata una dintre cele mai mari de pe glob.

Cadrul natural

In cea mai mare parte, relieful consta dintr-un podis marginit de lanturi muntoase. Muntii sunt in general scunzi, avand inaltimi de aproximativ 1000 m, cu exceptia lantului din vest, pararel cu tarmul Marii Rosii, care culmineaza la peste 2500 m.
Podisul este in asamblu ondulat si ocupat de doua deserturi: Nefud, in nord, si Rub al Khali, in sud.
In cea mai mare parte a teritoriului clima este tropical-uscata, desertica: temperaturi ridicate, mari amplitudini termice si precipitatii scazute (in general sub 100 mm anual). Ca urmare, cursurile de apa permanente lipsesc.
Vegetatia naturala este in mare parte absenta sau foarte saraca, xerofila (adaptata la uscaciune). Numai in sud-vestul tarii exista paduri.
Fauna este saraca in mamifere (sacalul, mai multe specii de antilope- intre care Oryx- maimute s.a.) si mai bogata in pasari, in zona litorala, si reptile (cobra de nisip, vipera s.a.)

Populatia si asezarile omenesti


Arabia Saudita inregistreaza unul dintre cele mai mari sporuri naturale din lume, de peste doua ori mai mare decat media mondiala. Datorita acestui spor, precum si a celui migratoriu dintr-o vreme, Arabia Saudita a cunoscut o spectaculoasa crestere a populatiei in ultimele 2 decenii ale secolului al XX-lea: de la circa 8 milioane la aproape 20 de milioane.
O consecinta pozitiva fireasca a sporului natural ridicat o constituie ponderea mare a tinerilor in totalul populatiei.


In Arabia Saudita inca exista populatii nomade, adica triburi de beduini, care se deplaseaza in cautarea hranei pentru animalele pe care le cresc.
Populatia este repartizata inegal pe suprafata tarii, fi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org