Referat - Arhipelagul Arctic Canadian

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
423
Etichete
arhipelagul, arctic, canadian
Descarcari
308
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arhipelagul Arctic Canadian

Stat în America de Nord, cuprinzând si insulele Arhipelagului Arctic Canadian, precum si insulele Newfoundland, Vancouver s.a., înconjurat de apele a 3 oceane: Atlantic, Pacific si Arctic. Include 10 provincii si 2 teritorii. Canada este a doua tara ca marime din lume. Suprafata este de 9.970.537 km. Asezarea geografica: 4140’-8310’ lat N; 5240’-141 long V.
Relieful este reprezentat în cea mai mare parte de o câmpie cu reminiscente glaciare, având în est regiuni cu aspect de podis, în vest fiind marginita de masive muntoase (Sistemul Cordilierilor cu vârful Logan-6050 m- alt. maximala în limitele Canadei, care include: Muntii Stâncosi- 3954 m, Mackenzie, Coastelor- 4042 m). Stâncile vechi si dure, metamorfice ale Scutului Canadian ocupa o mare parte din nord, întinzându-se de la Muntii Stâncosi pâna la Coasta Atlanticului si de la sudul Bazinului Arctic pâna la Marile Lacuri. În regiunile centrale ale Canadei se întinde partea nordica a Câmpiilor Centrale. La sud-est de Scutul Canadian se afla câmpiile fertile si populate din Sf. Lawrence cu atitudine predominanta de 300-600 m si Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Muntii Stâncosi si alti câtiva munti care se întind pâna la Oceanul Pacific. De-a lungul tarmului Oceanului Atlantic se întind Muntii Apalasi cu alt. medie de 500-700 m.
Bogatiile subterane: vechile pietre cristaline sunt foarte bogate în minerale cum ar fi: cupru, zinc, nichel, plumb, argint, aur, diamante, crom, uraniu, carbune, sare, ghips. Minele de azbest sunt la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier lânga granita Quebec/ Labrador. Petrolul si gazul natural provin din Preerie de unde pleaca prin conducte spre toate partile tarii. Canada este cel mai mare producator de uraniu, zinc si nichel.
Clima este continentala, cu ierni reci si veri calde, însorite. Muntii Stâncosi au prevenit raspândirea climei oceanice spre interiorul tarii. În ianuarie temperatura medie este de -15C, iar în nor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org