Referat - Atmosfera

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
363
Etichete
atmosfera
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ATMOSFERA



Aerul pe care-l inspiram, este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale soarelui.
Atmosfera este mentinuta de gravitatie, astfel incat nu se poate dispersa in spatiul cosmic. Aceasta “manta de gaze”, groasa de circa 500 de km ne protejeaza totodata de “ploaia” de meteoriti care zboara prin spatiu.
In fiecare zi milioane de oameni strabat atmosfera cu diferite aparate de zbor, de la baloane la avioanele supersonice.

Ce este atmosfera?

Atmosfera este formata dintr-un amestec de cca. 10 gaze diferite, in mare parte din azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon, dioxid de carbon, heliu si neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon (O3), precum si vapori de apa. Contine si poluanti, cum ar fi unele gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.

Impartirea atmosferei

Amestecul de gaze si mici particule solide, formeaza patru straturi principale: troposfera, stratosfera, mezosfera si termosfera. Primul strat, troposfera este cel mai subtire, se termina la distanta de aproximativ 12 km deasupra Pamantuloi. Avioanele care zboara in general la inaltimea de 9-11 km nu trec dincolo de troposfera. Aceasta este stratul cel mai cald, deoarece razele solare se reflecta in suprafata Pamantului si incalzesc aerul. Pe masura ce ne indepartam de Pamant, temperatura aerului scade treptat, la limita troposferei fiind in jur de -55°C.
Stratul urmator este stratosfera; aceasta se intinde pana la inaltimea de aproximativ 50 km deasupra Pamantului. La limita superioara a stratosferei se afla o concentrare maxima de ozon, numita scut de ozon. Aici temperatora este mai ridicata decat in troposfera, deoarece ozonul absoarbe o mare parte a razelor ultraviolete.
Cercetatorii sunt ingrijor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org