Referat - Bolivia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
2143
Etichete
bolivia
Descarcari
810
Nota
9 / 10 - 1 vot

BOLIVIA
Bolivia are o suprafata de 1 098 580 kilometri patrati, o populatie de 7,6 milioane de locuitori, având conducerea administrativa împartita în 2 orase importante: La Paz (sediul guvernului) si Sucre (capitala legala si sediul puterii judiciare).
Asezare
Situata în centrul Americii de Sud, fiind una dintre singurele doua tari ale Americii Latine fara iesire directa la mare. Se învecineaza cu Brazilia la nord si est, Paraguay în sud-est, Argentina în sud, iar Chile si Peru la vest.
Din 1884, de când a pierdut zona Atacama (luata de Chile), Bolivia a câstigat în schimb suveranitatea coridorului catre Oceanul Pacific de Sud. Alta neîntelegere cu Chile priveste drepturile asupra apelor lui Rio Lauca.
Cadrul natural
Principala forma de relief a Boliviei este sirul muntilor Anzi, care se întind de la nord la sud, ocupând partea apuseana a tarii. La vest, lânga granita cu Chile, se afla Cordillera Occidental, sau sirul de vest, iar în nord-est este Cordillera Real, principalul sir al Anzilor. Bolivia este împartita în trei regiuni distincte: Altiplano, sau regiunea de platou , “yungas”, o serie de vai împadurite si strabatute de numeroase cursuri de apa, situate pe pantele montane estice si “llanos”, sau zona joasa Amazon – Gran Chaco. Altiplano se întinde între Cordillera Occidental si Cordillera Central. Partea sa nordica are, la capat, lacul Titicaca, cel mai mare lac, navigabil, din lume. Partea sudica a platoului este arida. Întinzându-se în estul si nord-estul muntilor se afla marea “Amazonian llanos”, continând vaste întinderi cu iarba si, de-a lungul râurilor, dense paduri tropicale. Multe din aceste regiuni devin mlastini în timpul anotimpului umed (decembrie, ianuarie, februarie); totusi, zone întinse zac sub linia inundatiilor si ajung pasuni bogate. În sud-est, separate de câmpiile Amazoniene prin înaltimile Chiquitos, sunt uscatele câmpii subtropicale Gran Chaco.
Principalele râuri si lacuri
Patru râuri compun sistemul de drenaj al Boliviei în nordul si nord-estul vailor si câmpiilor: Rio Beni si principalul sau afluent, Rio Madre de Dios; Rio Guapore, care formeaza o parte a granitei cu Brazilia si Rio Mamore. În sud-est, cel mai important râu este Rio Pilcomayo, care curge prin regiunea Gran Chaco, ca sa alimenteze Rio Paraguay. Rio Desaguedo, izvorând din lacul Titicaca, alimenteaza Lacul Poopo. Bolivia împarte controlulul lacului Titicaca cu vecinul sau din vest, Peru.
Clima
Bolivia este în întregime situata între tropice, dar înaltimile variate determina variatii considerabile ale climatului. Pe marile înaltimi clima este rece si uscata, dar în general sanatoasa, în ciuda vânturilor taioase, uscaciunii atmosferei si a extremelor temperaturilor zilnice. În regiunile mai joase climatul este mai cald. Temperatura medie anuala variaza de la aproximativ 8 grade Celsius în Altiplano pâna la 26 de grade Celsius în regiunile estice joase.
Resurse naturale
Cum Bolivia are resurse naturale abundente si resurse de minereuri bogate, care se exploateaza tot mai mult, trebuie avuta grija sa nu se ajunga la distrugerea acestor bogatii ale mediului. Aproximativ 8 % din teritoriu este protejat, 800 000 de ha, majoritatea acoperit cu paduri tropicale. Aproape aceeasi suprafata este pierduta anual datorita defrisarilor. Padurile tropicale ale Boliviei sunt bogate în diversitate biologica si contin un numar neobisnuit de mare de specii de plante.
Exista de asemenea o mare varietate de animale, începând de la rozatoare, mamifere ierbivore: lama, caprioara, alpaca, vicuna pe platourile andine, pâna la cele ale padurii ecuatoriale: tapirul, puma, jaguarul, lenesul , furnicarul, maimute, diverse specii de pasari si reptile (iguane) si serpi (boa, anaconda).
Populatia si asezarile umane
Bolivia are 7,6 milioane de locuitori, cu o densitate a populatiei de 7 persoane pe km patrat, din care 60,8 % populatie urbana si 39,2 % populatie rurala. Sporul natural este de 2,4 %.
Aproape 70 % din populatia Boliviei e compusa din nativi americani, dintre care Quechua 30 % si Aymara 25 %. Alte grupuri de indigeni cuprind Guarani, Mojeno si Chimane. Aproximativ 25 % din locuitori sunt metisi (mostenitorii amestecului rasei europene cu indigenii), iar 5 % din populatie îl reprezinta urmasii europenilor.
Principalele orase (cu numarul de locuitori) sunt: La Paz (1 200 000 locuitori), Santa Cruz (694 616), Cochabamba (404 102), Oruro (183 194), Sucre (120 000 ) si Potosi (112 291).
Exista trei limbi oficiale: spaniola (folosita în administratie, învatamânt si afaceri si vorbita ca prima limba de 30 % din locuitori), Quechua si Aymara.
Economia
Bolivia e una din cele mai sarace natiuni din America de Sud, cu ...


 • Referate asemanatoare

  • Bolivia

   BOLIVIA Bolivia are o suprafata de 1 098 580 kilometri patrati, o populatie de 7,6 milioane de locui ...VEZI REFERAT

  • Bolivia

   BOLIVIA Bolivia are o suprafata de 1 098 580 kilometri patrati, o populatie de 7,6 milioane de locu ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org