Referat - California - megastatul american

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
1978
Etichete
california, megastatul, american
Descarcari
472
Nota
9 / 10 - 1 vot

CALIFORNIA – megastatul american
Din toate punctele de vedere, California este, pentru zona Pacificului, o tara si nu un simplu stat.
Luata separat fata de restul Statelor Unite, economia Californiei se situeaza pe locul al saselea in lume. Numai S.U.A., U.R.S.S., Japonia, Germania si Franta produc mai mult decat California.Pana in anul 2001 ea va urca pe locul al patrulea. Produsul total brut al acestui stat a atins 600 miliarde de dolari in 1988, cu o medie anuala de crestere de 10% in ultimii cinci ani.
California este principalul exportator de produse industriale si agricole din SUA, aflandu-se pe primul loc in domeniile aviatiei, apararii, turismului, constructiilor si tehnologiilor inalte. O treime din totalul companiilor americane producatoare de inalta tehnologie isi au sediul in California, alaturi de circa o treime din firmele specializate in biotehnologie.
In California, numarul oamenilor de stiinta si al inginerilor este mai mare decat cel al statelor situate pe urmatoarelor doua locuri luate la un loc.
Zilele suprematiei bancare a orasului New York par sa fie numarate.
Principalele banci de economii si imprumut isi au sediul in California; trei dintre ele functioneaza in Los Angeles iar alte doua in Beverly Hills.Intre 1980 si 1986 totalul depunerilor efectuate in Los Angeles a crescut cu un incredibil procent de 65%, ajungand la 145 miliarde de dolari, in timp ce pentru New York cresterea a fost doar de 7%, ajungand la 192 miliarde de dolari.
California este o adevarata Mecca pentru investitorii japonezi.Aici se afla peste 750 de sucursale ale unor firme japoneze si noua banci afiliate in Japonia, cu un capital total de peste 10 miliarde de dolari. Peste 40% din totalul investitiilor japoneze din SUA sunt concentrate in California. Opt dintre cele mai importante firme producatoare de automobile japoneze se afla in zona Los Angeles; tot aici isi are sediul si compania sud –coreeana Hyundai.
California este poarta necontestata a Statelor Unite catre zona Pacificului. Activitatea comerciala totala desfasurata prin intermediul acestui stat a crescut, de la 8,7 miliarde de dolari in 1990 la 118 miliarde de dolari in 1995; din acestea 80% il reprezinta comertul cu zona Pacificului. California este cel mai imortant partener comercial al Japoniei, dupa Statele Unite – la un nivel de 41.5 miliarde de dolari in anul 1991, reprezentand aproximativ jumatate din totalul contractelor comerciale incheiate cu celelalte 49 de state. California detine primul loc in SUA, in ceea ce priveste totalul investitiilor straine: 100 de milioane de dolari trec prin California in fiecare an.
In 1996 si 1997, circa 35% din totalul activitatii comerciale dintre SUA si Asia a trecut prin porturile Californiei.
Porturile din Los Angeles si Long Beach sunt dotate cu cele mai complexe utilaje de manipulare a marfurilor din SUA, iar numarul vaselor ancorate aici il depaseste pe cel din portul New York. Market-ul World Trade Center din Los Angeles, care a costat 550 milioane de dolari si a fost inaugurat in mai 1989, va stimula si de acum incolo aceasta dezvoltare.
Los Angeles
Vedere metropolitana
Cu o populatie de peste sapte milioane de locuitori, metropola Los Angeles este al doilea oras ca marime din SUA si cunoaste o dezvoltare continua. Orasul numarul unu, New York, are o populatie de 8,8 milioane de locuitori, care insa este in curs de scadere. Pana in anul 2001, orasul Los Angeles, cu o populatie de 8 milioane, va depasi New York-ul, estimat la 8,4 milioane.
“Este un moment propice pentru Los Angeles”, spune arhitectul new-yorkez Norman Pfeiffer, de la firma Hardy Holzman Pfeiffer Associates. “Acest oras reflecta zona pacificului si Asia, asa cum New York-ul reflecta Europa de acum 200 de ani”.
Los Angeles a devenit un centru mondial al inventivitatii si al noilor orientari in arta, arhitectura, vestimentatie, frumusete, arta culinara, muzica, arta moderna si desigur, cinematografie. Galeriile de arta din Hollywood, West Hollywood si Santa Monica au facut din Los Angeles principala piata americana de arta contemporana – dupa New York.
“Caracterul dinamic al orasului Los Angeles starneste admiratia tuturor tinerilor artisti de aici”, afirma pictorul Ronald Chase, care isi desfasoara activitatea in San Franciso incepand din 1974. “Toti cei care ajung acolo raman impresionati”.
Cele un sfert de milion de antreprize din Los Angeles cuprind circa 6.5 milioane de angajati, aceasta fiind cea mai mare concentrare de matematicieni, oameni de stiinta, ingineri si tehnicieni de inalta califiare din intreaga lume. In Los Angeles se produc bunuri si servicii in valoa...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org