Referat - Catastrofe ecologice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5825
Etichete
catastrofe, ecologice
Descarcari
887
Nota
9 / 10 - 1 vot

Catastrofe ecologice
INTRODUCERE
Producerea energiei electrice in centrale nuclerare, este contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, o activitate ecologica, iar riscul de producere a unor accidente este neglijabil, atunci cand se folosesc ecipamente moderne si tehnici computerizate de protectie si control ,asociate cu depozitarea in siguranta a deseurilor radioactive .
Omenirea nu-si poate permite luxul de a stopa constructia de noi centrale nucleare
din urmatoarele motive:
-Termocentralele
Folosesc combustibili fosili,care mai devreme sau mai tarziu se vor epuiza .
Acesti combustibili devin din zi in zi mai scumpi,ceea ce franeaza dezvoltare economica.
Ardera carbunelui si derivatelor petroliere este principalul factor de acumulare in atmosfera a gazelor care induc fenomenul “de sera” si incalzirea globala ,cu urmari incalculabile pe termen mediu si lung.
-Hidrocentralele
La un moment dat nu vor mai fi rauri si fluvii care sa poata fi amenajate pt constructia de hidrocentrale.
Impactul ecologig al amenajarii lacurilor de acumular este insuficient studiat.
Impactul social asupra comunitatilor locale,care trebuiesc stramutate etc este foarte mare ( amenajarea complexa a fluviului Galben in China)
Constanta de productie este dependenta de capriciile vremii.
-Energia neconventionala: -Eoliana
-Geotermala
-Mareea si energia valurilor
-Solara de tip fotovoltaic
Toate aceste modalitati de productie a energiei electrice au un randament relativ mic, costuri ridicate si au in ceea mai mare parte un rol experimental.
Rezulta din acestea ca cel putin in acest secol (pana la stapanirea fuziunii la cald sau descoperire fuziunii la rece) centralele nuclerare isi vor spori ponderea .
Omenirea trebuie se traga concluziile necesare din catastrofa de la Cernobil pt ca viitor sa nu se mai produca asemenea accidente,iar centralele de tip Cernobil (cu grafit} sa fie treptat inchise.
Cernobil
PREMISE
TIP REACTOR
Reactorul numarul 4 era un reactor cu grafit, care folosea ca agent de racire apa. În acest tip de reactor, neutronii eliberati prin fisiunea nucleilor de uraniu-235 sunt încetiniti (moderati) de grafit, pentru a se mentine o reactie în lant. Caldura produsa de fisiunea nucleara în acest tip de reactor este folosita pentru a fierbe apa, iar aburul astfel obtinut pune în miscare turbinele centralei nucleare. Acest tip de reactor a fost criticat de multi experti în energie nucleara, în primul rând pentru ca nu include o structura de siguranta, dar consuma mari cantitati de grafit pe post combustibil.
ACCIDENTUL
S-a produs în reactorul nr. 4 si a avut loc în noaptea dintre 25 si 26 aprilie 1986, în timpul unui test de siguranta.
Echipa care realiza testul respectiv intentiona sa verifice daca turbinele puteau produce suficienta energie pentru a mentine în miscare pompele de racire, în eventualitatea unei pierderi de energie, pâna când se activa generatorul diesel pentru situatii de urgenta.
Pentru ca testul sa nu fie întrerupt, sistemele de siguranta au fost închise în mod deliberat.
Reactorul urma sa fie setat sa functioneze la numai 25% din capacitatea totala. Aceasta procedura nu a functionat însa conform planului. Din motive necunoscute, reactorul a ajuns sa functioneze la mai putin de 1% din capacitatea sa, ca urmare a fost nevoie de un nou reglaj, pentru a determina o usoara crestere a acestei cifre. Totusi, la 30 de secunde dupa începerea testului, s-a produs pe neasteptate o crestere considerabila a nivelului de energie. Sistemul de închidere a reactorului în situatii de urgenta, care ar fi trebuit sa stopeze reactia în lant, nu a functionat.
În câteva fractiuni de secunda, nivelul energiei si temperaturii s-a multiplicat de mai multe ori. Reactorul a scapat de sub control, situatie care a culminat cu o explozie violenta. Scutul superior al cladirii în care se afla reactorul, un “sigiliu” protector de 1 000 de tone, a fost pulverizat, iar la temperaturile de peste 2 000° C, combustibilul s-a topit. Învelisul de grafit al reactorului a luat foc si, în infernul care s-a declansat, produsele fisiunii radioactive, eliberate în momentul topirii miezului reactorului, au fost aruncate în atmosfera.
ACCIDENTUL În timpul testului de la Cernobîl au fost îndepartate simultan un numar prea mare de tije de control, care au fost apoi reintroduse în reactor tot simultan, în timpul procedurii de oprire a reactorului în regim de urgenta. Aceasta procedura a determinat o crestere atât de dramatica a nivelului energetic, încât reactorul a fost d...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org