Referat - Cel mai apropiat corp fata de Pamant

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
438
Etichete
cel, mai, apropiat, corp, fata, pamant
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Cel mai apropiat corp fata de Pamant




I INTRODUCERE

Luna este cel mai apropiat corp ceresc fata de Pamânt, situându-se în medie la 385000 km fata de acesta. În comparatie cu planeta-mama, Luna este un satelit mare. Diametrul acesteia, de 3476 km, este mai mult de un sfert din diametrul Pamântului (12756 km). Volumul reprezinta circa 1:50 din cel al Pamântului, iar masa este egala cu 1:81 din masa Pamântului. Astfel densitatea medie a Lunii reprezinta numai 3/5 iar atractia gravitationala la suprafata numai 1/6 din valorile corespunzatoare Pamântului. Pe Luna nu exista nici apa, nici aer, deoarece gravitatia nu este suficient de mare pentru a mentine o atmosfera gazoasa. Aceasta înseamna ca suprafata ei nu este protejata nici de radiatia solara, nici de frigul din spatiul cosmic.
Luna se misca în jurul Pamântului la o distanta medie de 384403 km, la o viteza medie de 3700 km/h. Ea realizeaza o rotatie completa pe o orbita eliptica în jurul Pamântului în 27 de zile, 7 ore, 43 de minute, 11,5 secunde. Pentru ca Luna sa treaca de la o faza la urmatoarea faza similara este nevoie de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute, 2,8 secunde, sau o luna lunara. Luna se roteste o data în jurul axei sale în aceeasi perioada de timp necesara unei rotatii siderale, tinând cont de faptul ca practic aceeasi fata este întotdeauna întoarsa catre Pamânt. Desi Luna pare sa fie stralucitoare, ea reflecta înapoi în spatiu numai 7% din lumina care cade pe ea. Reflectivitatea de 0,07 este similara cu cea a prafului de carbune.

II LUNA VAZUTA DE PE PAMÂNT

În orice moment un observator poate vedea numai 50% din întreaga suprafata a Lunii. Totusi, un plus de 9% poate fi vazut din când în când în jurul marginii aparente datorita miscarii relative numite oscilare. Acest lucru este posibil datorita diferitelor unghiuri de observare de pe Pamânt, din cauza pozitiilor relative ale Lunii de-a lungul orbitei sale eliptice înclinate.
Luna expune în mod progresiv faze diferite de-a lun


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org