Referat - Cel mai vast continent

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
395
Etichete
cel, mai, vast, continent
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cel mai vast continent



Asia este cel mai mare continent din cele sapte continente ale lumi. Fara insulele care inconjoara Aia masoara 44.936.000 km sau aproape o treime din uscatul Pamantului.
Situata cu precadere in emisfera nordica, cel mai vast si cel mai populat continent. Masiva, afara de partea orientala, cu relief accidentat si fragmentat in peninsule (Kamciatka, Coreea, Malaysia) si arhipelaguri (Japonia), Asia este formata din regiuni joase in nord-vest (Siberia occidentala, depresiunea
Aralo-Caspica), din vaste podisuri de roci vechi in sud (Arabia, Pod. Deccan),
impartita de muntii (Caucaz, Zagros, Himalaya, Tian Shan, Altai) care inchid podisuri inalte (Anatolia, Pod. Iranian, Tibetul.
In afara de Siberia, mongolia si Tibetul, cu un climat continental excesiv
(ierni foarte aspre), si de o fâsie ingusta mediteraneana, exista doua mari zone climatice: O Asie vestica (in vest la Pakistan) uscata si restul cantinentului, o Asie umeda, Asia musonilor, cu ploi de vara. Mai mult decât relieful, climatul determina localizarea populatiei.
Noua zecimi din ea se concentreaza in Asia musonica (30% din suprafata Continentului), cu deosebire in campiile si deltele fluvilor Indus, Gange si Brahmaputra Mekong, Fluviul Rosu, Yanzgzi Jiang, Huang He.
Aici populatia se ocupa in primul rand de cultura orezului, baza unei alimentatii mai ales vegetariane.
Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.
Asia este aproape total in emisfera nordica,la nord este Oceanul Arctic,la est este Stramtoarea Bering si Oceanul Pacific.La sud-vest se afla Marea Rosie si Marea Mediterana.
La vest granita dintre Europa si Asia este trasa de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi gegrafi vor sa numeasca pamantul care fdormeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.

Asia a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org