Referat - Chile

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
347
Etichete
chile
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Chile

















Chile, o republica in sud-vestul Americii de Sud, are ca vecini la nord pe Peru, la est Bolivia si Argentina, si la sud si vest oceanul Pacific. Are de la nord la sud o lungime a coastei de 4.270 km aproape 2.650 mile, dar latimea medie nu depaseste 180 km. Arhipelagurile se extind pe coasta sudica a coastei chiliene de la insula Chiloe pana la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. Printre aceste arhipelaguri si insule cele mai importante sunt: arhipelagul Chonos, insula Wellington, portiunea vestica a Tierrei del Fuego , insulele Juan Fernandez, insulele estice . suprafata tarii este de 756.626 km patrati sau 292.135 mile patrate. Chile de asemenea detine o sectiune din Antarctica. Capitala orasului si cel mai mare oras este Santiago.

Chile poate fi impartita longitudinal in trei zone topografice: cordiliera inalta a Anzilor la est, muntii de coasta , si zona podisului.
Latitudinal se disting trei zone climatice: cea nordica arida, una centrala mediteraneana, si una sudica temperat oceanica.
Anzii sunt mai mari in regiunea nordica formând podisuri întinse si au multe vârfuri ce depasesc 6.100 m sau 20.000 de picioare in inaltime. Vârful cel mai înalt al tarii, este Ojos del Salado ce are 6.880m sau 22-572 picioare in inaltime, se gaseste la granita cu Argentina. Zona podisului este ocupata de marele desert Atacama, ce are un sol bogat in nitrati si bogat in depozite minerale.
In regiunea centrala exista o depresiune, cunoscuta ca depresiunea centrala, aproape 1.000 de km lunga. Depresiunea are o latime de la 40 la 80 de km, si este zona cea mai populata a tarii. Zona roditoare dintre râurile Aconcagua si Biobio, este inima agriculturala a tarii. Anzii centrali sunt mai mici in latime si mai mici in inaltime decât cei din nord.
Regiunea sudica este o depresiune interioara; se afla mai jos de nivelul marii la Puerto Montt. Lanturile lungi de ins


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org