Referat - Ciclonii tropicali

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
303
Etichete
ciclonii, tropicali
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciclonii tropicali

Sunt cicloni tropicali ai regiunilor intertropicale,adica depresiuni barice tropicale in care deplasarea aerului aflat in miscare depaseste 17m/s sau 61 km/h. Daca viteza vantului depaseste 32 m/s sau 115 km/h, se spune ca este vorba de un uragan.
Cea mai mare parte a autorilor si publicatiilor, care se ocupa de problema catastrofelor naturale ce afecteaza omenirea, este de acord ca ciclonii tropicali pot provoca mai multi morti si mai multe distrugeri decat aproape oroce alta dintre numeroasele forte ale naturii. Tocmai de aceea cercatarilor privitoare la geneza si evolutia ciclonilor tropicali li se acorda o atentie deosebita in numeroase tari, cu precadere in cele afectate de aceste fenomene extrem de violente si daunatoare.
Pentru formarea ciclonilor tropicali sunt necesare cinci conditii si anume:
suprafete oceanice vaste, cu temperaturi ridicate (26.5 ( C) deasupra carora aerul este cald si umed;
valori suficient de mari ale fortei Coriolis, pentru a determina miscarea turbionara a aerului;
lipsa unei componente verticale slabe in centrul de baza;
preexistenta unei perturbatii tropicale ce actioneaza ca sursa a viitorului ciclon;
scurgerea aerului pe suprafata perturbatiei.
Energia necesara formarii si dezvoltarii ciclonilor in general, se datoreaza neomagenitatii temperaturii maselor de aer care genereaza gradientii barici orizontali. In cazut ciclonilor tropicali, sursa principala de energie cinetica o constituie insa instabilitatea verticala deosebit de mare la latitudinile respective. Totodata, sursa de energie necesara mentinerii acestor cicloni este caldura latenta de evaporare,eliberata prin condensarea unor cantitati imense de vapori de apa.
Ciclonii tropicali numiti si taifuniri, hurricane sau uragane, se formeaza numai deasupra marilor si oceanelor. Structura lor este simetrica, fronturile atmosferice lipsind cu desavarsire. Comprativ cu ciclonii sau


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org