Referat - Conditiile naturale

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
306
Etichete
conditiile, naturale
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Conditiile naturale



Conditiile naturale de care a beneficiat Craiova ca asezare au favorizat permanenta vietuirii populatiei in aceste locuri si succesiunea civilizatiilor: pretracica, traco-dacica, geto-dacica, daco-romana, daco-romana-bizantina si, mai apoi, româneasca.
Una din asezarile geto-dacice mai importante de pe raza Craiovei (zona Mofleni) a purtat numele de Pelendava, datând din perioada 400-350 i.e.n. dupa cum indica descoperirile arheologice. La inceputul secolului al II-lea e.n. romanii au construit aici un castru , intai din valuri de pamant intarit , apoi din piatra si caramica . Datorita pozitiei geografice favorabile, protectiei castrului roman si a garnizoanei militare, Pelendava romana a cunoscut o viata infloritoare. Asezarea este mentionata pe Tabula Peutingeriana - o harta a imperiului roman, realizata ca urmare a initiativei împaratului roman Caracalla. Anul 225 este considerat data primei mentiuni documentare a celei mai vechi asezari din vatra actualului oras.


Pozitia geografica

Craiova reprezinta resedinta judetului Dolj ai carui vecini sunt : judetul Vâlcea si Gorj la nord, judetul Olt la est, judetul Mehedinti la vest iar la sud este delimitat de granita cu Bulgaria. Suprafata judetului Dolj ocupa 7414 Kmp reprezentând 3,1% din suprafata totala a tarii. Organizarea cuprinde trei orase, doua municipii si treizeci si patru de comune.
Craiova se afla pe malul stâng al Jiului la iesirea acestuia din regiunea deluroasa, mai exact la 44 2` latitudine nordica, 23 5` longitudine estica, la o altitudine cuprinsa între 75 si 116m. Craiova se afla într-un climat temperat continental, cu influente mediteraneene caracteristice zonei de câmpie.

Forma orasului





Relieful

Relieful orasului Craiova se identifica cu relieful judetului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordica se observa o usoara influenta a colinelor în timp ce partea sudica tinde spre lu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org