Referat - Coordonate Roma

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
376
Etichete
coordonate, roma
Descarcari
232
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ROMA

Capitala: Italiei moderne din 1871
Suprafata: circa 2000 km2
Populatia: 2687881 locuitori., agl. urbana 3250000 locuitori.
Coordonate geografice: 41053, L.N.
12030, L.E.

Roma - cetatea eterna, este situata în partea central vestica a peninsulei Italice, într-un relief coliniar (orasul celor sapte coline), de-o parte si de alta a fluviului Tibru (Tevere), la doar 28 km de tarmul Marii Tireniene.

Coordonate istorice:

Orasul Roma se afla pe locul unor vechi asezari ale sabinilor, latinilor si etruscilor, unificate între 745-753 î.Chr.
Potrivit traditiei, întemeietorii Romei au fost legendarii Romulus si Remus, care inaugureaza monarhia (un sir de sapte regi, care fortifica cetatea în jurul Capitoliului); dupa acest regim monarhic a fost instituita republica patriciana. Începând cu a doua jumatate a sec. III î.Chr., Roma se afirma ca cel mai important oras din Italia Centrala, iar dupa razboaiele punice (264-146 î.Chr.) orasul devine centrul lumii mediteraneene. Astfel, în apogeul sau antic, în timpul lui Augustus, Roma avea o populatie de 1,5 mil.loc., devenind capitala celui mai vast imperiu al antichitatii, întins pe trei continente (peste 3 mil.km2 si o populatie de 70 mil.loc.).
Un fapt deosebit de important îl reprezinta patrunderea crestinismului la Roma, activitatea apostolului Petru, începând cu a doua jumatate a secolului I; de altfel conform traditiei, mormântul sfântului apostol Petru se afla la baza celebrei biserici din Vatican.
Dupa divizarea Imperiului Roman (330 d.Chr.), Roma devine capitala Imperiului Roman de Apus, pentru o scurta perioada (395-476). Urmeaza o lunga perioada de declin, îndeosebi între sec. V-VIII, dupa care din anul 756 (în urma donatiilor lui Carol cel Mare), Roma va deveni capitala statului papal, unul dintre cele mai stralucite centre ale Renasterii europene.
În perioada moderna, Roma va fi teatrul multor evenimen


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org