Referat - Croatia 2

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4753
Etichete
croatia
Descarcari
830
Nota
9 / 10 - 1 vot

CROATIA
1187 de insule … 1778 km de litoral continental …7 parcuri nationale … 50 de castele medievale … vegetatie si clima mediteraneene … cea mai simpla definitie pe care agentiile de turism o pot da Croatiei.
“ Dumnezeu a vrut sa isi incununeze opera si, in ultima zi, a creat Croatia cu insulele, suflul marii si oamenii ei” ( G. Bernard – Show ). Jack London, Eugen Ionescu si multi altii au fost fascinati de peisajele Croatiei. Agatha Christie isi petrece al doilea sejur de nunta pe aceste taramuri. De ce? Pentru ca, parcurgand numai 100 de km, esti aproape de munte, mare, lacuri. Cautand sa scape de zgomotul marilor metropole, de monotonia vietii cotidiene, turistii gasesc in Istria, Dubrovnik, Split, Hvar satisfactia relaxarii si garantia unei vacante reusite.
DESCRIERE GENERALA
Suprafata: 56 691 km; Ape teritoriale: 31 067 km; Populatie: 4 800 000; Capitala: Zagreb, 950 000 locuitori; Litoral: 5 835 km din care 4 057 pe insule si faleze; Insule: 1185 din care 66 locuite, cele mai mari fiind Krk si Cres; Cel mai inalt varf: 1831 m; Clima: - in interior climat continental moderat cu veri calduroase si secetoase si ierni ploioase; - in regiunile muntoase – veri racoroase si ierni friguroase; - in regiunile de coasta – climat mediteranean cu veri calduroase si secetoase si ierni salbatice, dar ploioase Temperatura medie: - in ianuarie: in interior –1 pana la 3C; in munti –5 pana la 0C; pe coasta 5- 10C - in august: in interior 20 - 23C; in munti 13-18C; pe coasta 23-26C; Populatie: majoritatea populatiei este croata, minoritati: sarbi, sloveni, italieni, cehi; Religie: catolica; Limba oficiala: croata, alfabet latin.
Croatia este o tara usor accesibila automobilistului român (în comparatie cu alte destinatii estivale abordate pîna acum: Grecia si Turcia), si asta datorita itinerariiilor propuse.
Astfel, un itinerar propus de la Millennium Tour este prin Ungaria. Plecînd din Bucuresti la ora 7, aveti de traversat România pîna la Nadlac. Cea mai odihnitoare ruta ar fi prin Drobeta Tr. Severin, Timisoara, Arad.
Dupa ce rezolvati formalitatile vamale, continuati drumul strabatînd Ungaria, prin Szeged, Baja si Mohacs. In total, pîna la frontiera croata aveti cam 200 Km. Frontiera ungaro-croata se afla la 10 km de Mohacs În Ungaria, puteti cumpara litrul de benzina la 0,8 USD, iar pe tronsonul de drum amintit mai sus, limita de viteza în afara localitatii este de 80 km/h.
A doua zi, puteti continua drumul prin Croatia . Primul mare oras pe care-l veti întîlni este Osijek. Apoi Dakovo. Dupa 80 de km de la granita, ajungeti la autostrada.
300 de km de autostrada pîna la Zagreb. Limita de viteza 130 km/h. Taxele de autostrada 6 USD.
ZAGREB
Metropola Republicii Croate a aparut pe harta Europei inca din 1094. aflat la poalele Muntelui Medvednica, pe cele doua dealuri istorice Gradec si Kaptol, traversat de raul Sava. Zagreb-ul este format din trei orase : Orasul de Sus – cu pacea si linistea timpurilor trecute ; Orasul de Jos – cu forfota unei capitale europene si Noul Zagreb – o expozitie a urbanismului si arhitecturii moderne. Toate perioadele din istoria Zagreb-ului si-au lasat urme asupra arhitecturii monumentelor sacre, asupra strazilor, parcurilor, gradinilor. Cladirile in stil neobaroc, precum Teatrul National, Catedrala Sfantul Stefan, Muzeul Mimara, Piata in aer liber Dolac, Piata Ban Jelacic sunt doar cateva atractii ale Orasului de Jos. Urcand cu funicularul, descoperi strazile inguste ale Orasului de Sus cu Biserica Sfantul Mihai si Poarta de Piatra. O plimbare apoi prin parcurile minunate ale orasului : Maksimir – cel mai vechi parc din Europa sau pe strada cea mai faimoasa si plina de viata a capitalei. Dupa ce v-ati desfatat cu Zagrebul, va îndreptati spre Rijeka (rîul). Cel mai mare oras-port al Croatiei. Pe acest tronson, aveti cam 60 km de autostrada care va costa sub 4 USD. Ajunsi la Rijeka, faceti dreapta, spre Split. Din acest moment, în dreapta dumneavoastra se intinde marea. Albastra Adriatica. În Croatia, litrul de benzina costa tot 0,8 USD.
Parcurile Plitvika ( din Zagreb 150 km)
Zona Lacurilor Plitvice, declarata parc national din 1949, este o vale situata intre muntii impaduriti si inalti din centrul Croatiei, pe drumul principal ce leaga orasul Zagreb de Dalmatia. Un manunchi de 16 lacuri naturale de o culoare verde – straveziu formeaza aici zeci de cascade, oferind turistilor o experienta de neuitat intr-o natura unica in Europa. Datorita frumusetii sale unice, acest parc natural a intrat in lista patrimoniului cultural UNESCO inca din 1979. zona Plitvice uimeste prin flora si fauna abundenta, prin culorile contrastante, cascadele ce par fara de sfarsit, padurile si aerul pur de munte, case si restaurante rustice. Exista aici o diversitate si inepuizabila abundenta de detalii pe care cu fiecare vizita le descoperi intr-un alt mod. Transportul prin parc se f...


  • Referate asemanatoare

    • Croatia

      Croatia (Hrvatska) has come a long way since the summer of 1991, when foreign tourists fled from a r ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org