Referat - Culturile Africii

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
culturile, africii
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CULTURILE AFRICII





Desi dezavantajata de conditiile geografice si climaterice, Africa a dat nastere unei mari diversitati de culturi si regate. Dar strainii —la inceput arabii, apoi europenii - au avut o influenta distrugatoare din ce in ce mai putemica asupra vietii din Africa.

Africa a fost probabil leaganul rasei umane. In tinuturi ca Olduvai Gorge din Tanzania au fost descoperite oase si unelte, despre care expertii afirma ca ar fi mai vechi de doua milioane de ani. Desi exista inca dispute cu privire la linia exacta de descendenta, este foarte probabil ca stramosii indepartati ai omului modem au evoluat cu foarte mult timp in urma pe continentui african.

Bariera desertului
Mult mai recent - aproximativ din anul 8000 i.e.n. - oamenii Epocii de Piatra populau intreaga Africa de Nord, pe atunci verde si fertila, dupa cum aflam din imaginile expresive pe care le-au desenat pe peretii pesterilor si ai adaposturilor de piatra. Ulterior, intre anii 4000 si 2000 i.e.n, a avut loc o modificare a climatului, pamantul s-a uscat si a aparut giganticul desert Sahara. De atunci, noilor idei si tehnici le-au trebuit secole sa traverseze bariera desertului, ceea ce a determinat o dezvoltare lenta a teritoriilor africane aflate la sud de Sahara, intre timp Africa de Nord a devenit o parte separata a culturii mediteranene, mai intai dand nastere civilizatiei vechiului Egipt, ulterior fiiund integrata culturilor clasice (greaca si romana), iar apoi lumii islamice.

In restui Africii viata "a fost puternic influentata de conditiile geografice si climaterice, care au facut comunicarea dificila si a fost continuu amenintata de boli. Printre formatiunile geografice se numarau zone intinse de desert si paduri ecuatoriale, platouri inalte de pe care raurile se pravaleau in cascade grandioase, ce le restrangeau utilitatea de cai naturale de comnert si transport. Cu toate acestea agricultura se raspindise in teritoriile africane din sudul S


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org