Referat - Cutremure

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
336
Etichete
cutremure
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CUTREMURE


Dintre cataclismele naturale ce afecteaza societatea umana, cutremurele de pamânt au influenta dintre cele mai nefaste asupra vietii oamenilor si a culturii lor materiale.Daca alte cataclisme, cum ar fi eruptiile vulcanice, inundatiile, uraganele etc.,lasa omului un ragaz pentru a-si proteja viata si bunurile, cutremurere de pamânt se produc într-un timp foarte scurt si au consecinte devastatoare.
Multa vreme s-a crezut ca miscarile telurice sunt produse de forte supranaturale.În antichitate, locuitorii din jurul Mediteranei credeau ca zeul Atlas, care sustinea Pamântul pe umerii sai, era cel care le provoca atunci când îsi muta povara de pe un umar pe altul.
În Kamceatka, bastinasii credeau ca, atunci când zeul Tull se plimba cu sania prin maruntaiele Pamântului, se produceau cutremure.În multe locuri din lume, cutremurele erau considerate a fi « pedeapsa divina » pentru pacatele facute de oameni.
Din când în când, scoarta terestra se pune brusc în miscare si îsi modifica suprafata: acest fenomen este cutremurul, unul din cele mai înspaimântatoare fenomene naturale. În orasele mari, cutremurele sunt cu adevarat distrugatoare.Pot provoca distrugeri de zece mii de ori mai mari decât bomba atomica aruncata în 1945 peste Hiroshima.
În data de 17 ianuarie, 1995 la ora 5 si 46 minute, dimineata, orasul Kobea fost zguduit de un cutremur puternic. Au fost darâmate case, poduri si autostrazi suspendate, caile ferate au fost îndoite. În casele prabusite s-au distrus cablurile de curent electric si conductele de gaz, ceea ce a îngreunat foarte mult actiunile de salvare a sinistratilor. Au murit peste 5.300 de oameni; unii au fost striviti de constructiile prabusite, iar altii au pierit în incendiile izbucnite dupa cutremur. Pagubele nu au constat doar în pierderea unor vieti omenesti : dupa unele estimari, recuperarea pagubelor si reconstruirea orasului au costat peste 100 milioane de dolari americani. Oa


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org