Referat - Danemarca

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4097
Etichete
danemarca
Descarcari
622
Nota
9 / 10 - 1 vot

DANEMARCA
Kongeriget Danemark – Regatul Danemarcei
Cunoscuta din vechime drept locul de origine al vikingilor, apoi, mai aproape de vremurile noastre, drept o mare putere economica nord-europeana, Danemarca s-a transformat într-o natiune moderna si prospera, care participa la integrarea politica si economica în Europa.
Localizata în nordul Europei, tara lui Hamlet, este o tara scandinava, strajuita de Marea Baltica si Marea Nordului, de forma unei peninsule în nordul Germaniei, alcatuita din circa 500 de insule, din care numai 100 din ele sunt locuite.
Coordonate geografice: 56000’ latitudine nordica, 10000’ longitudine estica.
Danemarca are o suprafata totala de 43.094 km2, din care 42.394 km2 reprezinta uscatul si 700 km2 apa, incluzând si insula Bornholm din Marea Baltica. Insulele Faroe si Greenland apartin Regatului Danemarcei având însa propriile guverne si împartiri teritoriale. Comparativ ca suprafata, Danemarca este putin mai mare decât jumatate din suprafata statului Massachusetts.
Lungimea totala pe uscat a granitelor este de 68 km si se învecineaza doar cu Germania pe toata aceasta lungime. Lungimea granitelor marginite de apa este de 7314 km. De mentionat ca Danemarca controleaza strâmtorile Skagerrak si Kattegat, care fac legatura între Marea Baltica si Marea Nordului.
Clima este temperata, umeda si mohorâta, influentata de Oceanul Atlantic, cu ierni blânde si usor vântoase si veri reci.
Relieful este în general foarte aproape de nivelul marii, plat. Cel mai jos punct - Lammefjord –7 m iar cel mai înalt - Ejer Bavnehoj 173 m fata de nivelul marii. Suprafata tarii este acoperita de sedimente din era glaciara. Pericolul inundatiilor naturale este o amenintare în partea sudica a tarii (de ex. zone din Jutland (Jylland) si de-a lungul tarmului sudic al insulei Lolland) si din acest motiv acestea sunt protejate printr-un sistem de diguri. Datorita aluviunilor argiloase care s-au depus s-a format un sol deosebit de fertil. 60% din solul tarii este arabil iar 10% este acoperit de paduri. Suprafata irigata este de 4350 km.
Populatia este alcatuita din 5.336.394 locuitori, cu o rata anuala de crestere de 0,31%. Durata medie de viata este de 76 ani (estimare la nivelul anului 2000).
Religia: 97% sunt evanghelici lutherani iar restul sunt protestanti si romano-catolici.
Limba oficiala este daneza, dar engleza este a doua limba predominanta.
Moneda nationala este coroana daneza, 1 krone=100 oere. Danemarca a ales sa nu se alature Uniunii Europene alaturi de cellalte 11 tari care au adoptat euro ca moneda unica la 1 ianuarie 1999.
Denumirea oficiala este Regatul Danemarcei, dar este folosit destul de des si numele convetional, mult mai scurt, Danemarca. Forma de guvernare este de tip monarhie constitutionala.
Din punct de vedere administrativ Danemarca este împartita în 14 judete (Arhus, Bornholm, Frederiksborg, Fyn, Kobenhavn, Nordjylland, Ribe, Ringkobing, Roskilde, Sonderjylland, Storstrom, Vejle, Vestsjalland, Viborg) si 2 regiuni (Fredericksberg si Kobenhavns).
Capitala tarii este Copenhaga (aprox. 1.343.000 locuitori).
Alte orase importante, din care unele sunt porturi renumite: Arhus (204.000 loc.), Odense (144.000 loc.), Alborg, Esbjerg, Fredericia, Grena, Koge, Struer.
Prima atestare ca stat unificat este din sec. 10, iar din 1849 devine monarhie constitutionala. Ziua nationala a Danemarcei este ziua de 16 aprilie, ziua de nastere a reginei.
Danemarca are o economie moderna bazata pe industria agro-alimentara, industria de masini si produse electronice, industria textila, industria farmaceutica. Danemarca este un mare exportator de produse alimentare.
Principale produse agricole: cereale, cartofi, sfecla de zahar, mazare, plante furajere.
Danemarca beneficiaza de resurse naturale de petrol, gaz natural, peste, sare, calcar, granit, pietris si nisip.
Produsul intern brut este de 85.480 milioane de dolari USD.
În Danemarca Shakespeare a ales castel danez Elsinor pentru a-si plasa faimoasa tragedie Hamlet.
În istoria si cultura Danemarcei se regasesc, într-un sir nesfârsit, nume faimoase care s-au nascut aici (sculptorul Thorvaldsen, filosoful Kierkegaard, scriitorul Andersen, marele fizician Nils Bohr – de al carui nume se leaga fisiunea nucleara, pâna la scriitoarea contemporana Karen Blixen) si care au contribuit la cresterea culturala a lumii întregi.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org