Referat - Dunarea

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1171
Etichete
dunarea
Descarcari
398
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DUNAREA

Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania prin doua pâraie : Breg si Brigach, si strabate zece tari, având o lungime de 2860 km.
Este al doilea fluviu din Europa dupa Volga ca lungime si debit. Trece prin patru capitale : Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Prin strapungerea unor masive muntoase realizeaza numeroase defilee, cel mai mare având 144 km, între Bazias si Portile de Fier.
Dunarea este navigabila, iar prin canale asigura legatura între Marea Neagra si Marea Nordului.
La varsare s-a format o delta cu o suprafata mare. Este cel mai important fluviu al Europei prin sistemul de legaturi economice pe care îl realizeaza.
Pe teritoriul României, Dunarea se desfasoara între Bazias si Sulina pe o lungime de 1075 km realizând granita cu : Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.
Ea strabate tara noastra numai între Calarasi si Galati.
Dunarea aduna cea mai mare parte din reteaua hidrografica de pe teritoriul României.
Ea intra prin defileul Portile de Fier si se varsa în Marea Neagra printr-o delta.
Dunarea depune anual 67 milioane de tone de aluviuni în Marea Neagra, fiind principala artera de comunicatie si sursa energetica datorita hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II. Este furnizor de apa pentru cele mai însemnate sisteme de irigatie din Câmpia Româna si Dobrogea. Este traversata de 5 sosele si de 2 cai ferate.
Pe terase si în lunca înalta se practica o agricultura diversificata si se afla multe asezari.
În lungul Dunarii se disting patru sectoare cu caracteristici diferite : Defileul Bazias – Gura Vaii (144 km), taiat în Carpati ; alcatuit din bazinele depresionare si sectoare de îngustari. La Gura Vaii exista barajul si hidrocentrala Portile de Fier I, iar în amonte se afla un lac de acumulare având o lungime de 130 km.
Pe ambele maluri sunt sosele si mai multe asezari : Valea Dunarii – situata între Gura Vaii si Calarasi.
Are o lunca larga de câtiva kilometrii si mai multe terase. Panta mica a permis dezvoltarea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org