Referat - Egipt

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
494
Etichete
egipt
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Asezare geografica si elemente ale cadrului natural

Asezat în Nordul Africii, între Marea Mediterana la Nord, Marea Rosie si Israel la Est, Sudanul la Sud si Libia la Vest, Egiptul este traversat de Nil, cel mai lung fluviu din lume.
Indirect, Nilul a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fara precedent. Nici o alta istorie nu fascineaza mai mult decât cea a vechilor egipteni. Cu cât se încearca a fi elucidata, cu atât se afunda mai mult în mister.
Valea si Delta Nilului au favorizat dezvoltarea civilizatiei egiptene, de aceea marele Herodot a numit Egiptul, pe buna dreptate, un „dar al Nilului”.
În Egipt a luat nastere a doua mare cultura a istoriei, aparând cu câteva secole dupa ce s-a constituit civilizatia sumeriana în Mesopotamia, acesta având o influenta foarte mare asupra dezvoltarii civilizatiei egiptene la începuturile ei. Desi Mesopotamia era deschisa oamenilor si ideilor noi, Egiptul era caracterizat de o anumita izolare. Aparat de desert, Egiptul era la o distanta suficienta de tulburarile Orientului Apropiat. Dupa ce s-a constituit, civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila, conservatoare si longeviva. Egiptul a fost foarte putin influentat de tarile vecine si pâna la epoca finala a influentat prea putin lumea din afara granitelor. Desi au existat schimbari în viata tarii, acestea au fost atât de lente, încât popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa, fara vârsta.
Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din anul 3000 î.e.n., din vremea când Menes sau Narmer, regele Egiptului de Sus (de Sud), prin cucerirea Egiptului de Jos (Delta) a unit cele doua state. Aceasta uniune, cu exceptia unei perioade scurte, a ramas aproape intacta timp de mai multe milenii, în care s-au succedat 33 de dinastii. Întemeietorul primei dinastii a fost Menes, iar regina ultimei dinastii a fost Cleopatra, care s-a sinucis aproximativ în anul 30 î.e.n. lasându-se mus


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org