Referat - Europa in lumea contemporana

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
447
Etichete
europa, lumea, contemporana
Descarcari
300
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Europa în lumea contemporanã

Desi ocupã doar 7 % din întinderea uscatului si 10 % din populatia globului, Europa detine aproape jumãtate din comertul mondial si principalul loc la o serie de produse industriale (produse siderurgice, derivate din rafinarea petrolului, masini, diferite utilaje, produse chimice etc.) si materii prime (fier, cãrbune, sare etc.).
Descoperirile geografice si revolutia industrialã au extins influenta Europei la dimensiunile întregii planete. Tãri europene precum Regatul Unit, Franta, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia si-ai construit mari imperii coloniale. Rusia, pornind de la nucleul ei european, a extins limitele Europei, în Asia de Nord, pânã la Pacific.
Pe întinse spatii continentale ale lumii se vorbesc limbi europene sau limba oficialã este o limbã europeanã.
Orasele europene au fost mari centre urbane de-a lungul timpului : Atena si Roma (în antichitate0, Bizant (apoi Constantinopole) în Evul Mediu, Londra, Paris si Moscova în epoca modernã si contemporanã.
Industria si tehnologia contemporanã îsi au originea în Europa, iar cultura si civilizatia din antichitate si din timpul Renasterii au influentat cultura si civilizatia mondialã.
Europa are o prezentã continuã în spatiul cosmic (prin Federatia Rusã, Franta si alte tãri). Cea mai dezvoltatã tarã a lumii contemporane (SUA) are la bazã o populatie si o experientã predominant europene.
În actuala lume multipolarã, Europa are un rol deosebit de important si de activ, participând creator la schimbul mondial de bunuri, valori si informatii.
Europa, atât de unitarã sub raportul geografiei si istoriei comune, este totodatã teritoriul unei mari diversitãti umane, ceea ce conferã tãrilor si popoarelor sale o identitate proprie. A fi olandez, francez, italian, portughez, rus, englez, maghiar, grec, danez, ucrainean, român sau de altã nationalitate înseamnã sã apartii unui anumit spatiu geografic si uman, dar înseamnã s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org