Referat - Facultatea de Geografie

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
376
Etichete
facultatea, geografie
Descarcari
271
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FACULTATEA DE ISTORIE-GEOGRAFIE
PLANIFICARE TERITORIALA














CARACTERIZAREA ADMINISTRATIVA SI POLITICA A ROMANIEI














KULPINSKI MELITA
ANUL IV






ORADEA,
2007
















Romania este situata in SE partii centrale a Europei, pe cursul inferior al Dunarii si cu iesire la Marea Neagra, intre 43°37?07?-48°15?06? lat. N si 20°15?44?-29°41?24? long. E. Suprafata Romaniei este de 238391 km².
Limite: in N si E Ucraina, in E Marea Neagra si Rep. Moldova, in S Bulgaria, in SV Iugoslavia si in V Ungaria.
Relieful: Romania este o tara carpatica si dunareana, cu iesire la Marea Neagra. Relieful sau este armonios repartizat: muntii, care formeaza un arc in partea centrala, ocupa 31% din suprafata, dealurile si podisurile 33%, iar campiile situate in S si V tarii 36%. In Carpatii Romanesti, element component al sistemului muntos alpino-himalayan, se disting, in functie de orientarea culmilor, altidune, forme dominante de relief, strucutura geologica si pozitie fata de marea depresiune centrala a Transilvaniei, trei sectoare: Carpatii Orientali, Meridionali si Occidentali.
Carpatii Orientali, care se desfasoara intre granita de N a tarii si Valea Prahovei, sunt alcatuiti din trei zone dispuse paralel pe directia NV-SE: flisul (in E), culminand la 1907 m in vf, Toaca din masivul Ceahlau, zona cristalino-mezozoica in partea centrala (2303 m in vf. Pietrosu din masivul Rodna, altitudinea maxima din Carpatii Orientali) si zona vulcanica (in V), care atinge 2100 m in vf. Pietrosu din masivul Calimani; aceasta ultima zona reprezinta cel mai lung lant vulcanic din Europa (Oas-Gutai-Tibles-Calimani-Gurghiu-Harghita).Carpatii Orientali se caracterizeaza prin altitudini moderate, culmi parelele care inchid largi depresiuni (Prislop, Mestecanis, Ghimes-Palanca, Oituz, Predeal, s.a.); in masivul Rodnei se intalnesc urme ale glaciatiunii cuaternare (circuri, vai si lacuri glaciare); sunt bine impaduriti, constituind principalul domeniu forestier al tarii.
Carpatii Mer


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org