Referat - Geografia ramura a stiintei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
635
Etichete
geografia, ramura, stiintei
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Geografia-ramura a stiintei

Geografia este stiinta care studiaza invelisurile Pamantului si relatiile care se stabilesc intre acestea.
Termenul de geografie provine din limba greaca:geea=pamant si graphein=a descrie.Asadar, geografia este stiinta care descrie Pamantul.
Primul invatat care a dat o definitie a geografiei a fost filosoful grec Eratostene (240 i.Hr.).In antichitate, cea mai completa lucrare de geografie a fost scrisa de Strabon (18 i.Hr.-25 d.Hr.) si poarta titlul de "Geographya".
In Evul Mediu au fost acumulate tot mai multe cunostinte in acest domeniu.Cei mai mari geografi ai perioadei medievale au fost arabii, care au descris regiuni intinse din Asia, Africa si Europa.
Intemeitorul geografiei moderne este omul de stiinta si exploratorul german Alexander von Homboldt (1769-1859).Rezultatele cercetarilor sale se regasesc in lucrarea "Kosmos".
In Romania, inceputurile geografiei moderne sunt legate de carturarul Dimitrie Cantemir si de opera sa "Descrierea Moldovei".Intemeietorul scolii romanesti de geografie este insa Simion Mehedinti (1868-1962).In lucrarea sa "Terra.Introducere in geografie ca stiinta", Simion Mehedinti defineste geografia si delimiteaza obiectul sau de studiu.
Obiectul de studiu al geografiei este Pamantul.Geografia este stiinta care studiaza Pamantul ca planeta, dar si invelisurile Pamantului, legaturile care se stabilesc intre ele si procesele si fenomenele produse in zona de contact a invelisurilor.
Ramurile geografiei.Deoarece geografia studiaza atat mediul natural, cat si efectele activitatii omului asupra naturii, aceasta stiinta are doua mari ramuri:geografia fizica si geografia umana.
Geografia fizica studiaza mediul natural.Fiecare dintre invelisurile Pamantului constituie obiect de studiu pentru ramurile geografiei fizice.Astfel:
geomorfologia studiaza formele de relief, adica infatisarea scoartei terestre;
hidrologia studiaza apele continentale;
oceanografia st


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org