Referat - Geografia Romaniei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
447
Etichete
geografia, romaniei
Descarcari
377
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GEOGRAFIA ROMÂNIEI
PROBLEME FUNDAMENTALE

Pozitia geografica si geopolitica a României
Pozitia geografica

România este un stat central-european de marime mijlocie, atât din punctul de vedere al suprafetei, cât si al populatiei, situat la distante aproximativ egale între extremitatea vestica si, respectiv, estica a continentului. , consecintele favorabile ale acestei pozitii geografice sunt evidente: tempetaruri moderate, precipitatii pe ansamblu suficiente, soluri fertile, vegetatie bogata, inclusiv cea forestiera.
Din punct de vedere geografic, România nu este o tara balcanica, deoarece se afla la nord de Peninsula Balcanica.
România se afla la intersectia paralelei de 450 latitudine nordica cu meridianul de 250 longitudine estica. Asadar, aceste coordinate matematice indica faptul ca tara noastra este situata în Europa Centrala.
Din aceasta pozitie rezulta caracterul continental al climei si întrepatrunderea elementelor de vegetatie si fauna. Suprafata tarii este de 238.391 km2, iar populatia este de 21.698.181 locuitori. Locul României ca suprafata este de 13 în Europa si de 80 pe Glob, iar ca populatie, de 10 în Europa si de 43 pe Glob.


Pozitia geopolitica

Daca pozitia geografica a României este fixa, ca de altfel a oricarei alte tari, fiind stabilita de jocul fortelor naturii si delimitata de anumite jaloane naturale (unitati de relief, mari, cursuri de apa), pozitia geopolitica este variabila în timp, uneori chiar pe termen scurt, în functie de modificarea anumitor factori politici, militari, socio-economici.
Din Evul Mediu si pâna în epoca moderna, cele 3 principate autonome românesti (Tara Româneasca, Moldova si Transilvania), care, unindu-se, au alcatuit apoi Româia, s-au aflat, din punct de vedere geopolitic, în zona de intersectare a intereselor marilor puteri, respectiv marile imperii expansioniste (Imperiul Otoman, Rusia Tarista si Imperiul Habsburgic/Austro-Ungar).
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, timp de peste o jumatate de veac, Ro


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org