Referat - Industria extractiva de prelucrare a carbunelui

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
728
Etichete
industria, extractiva, prelucrare, carbunelui
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Industria extractiva si de prelucrare a carbunelui


Alaturi de petrol, gaze naturale, asfalt, ozocherita si sisturi bituminoase, carbunii de pamânt fac parte din categoria rocilor caustobiolitice, de natura organica. Desi în China carbunii au fost cunoscuti înca din antichitate, în Europa au fost utilizati drept combustibil abia în secolele XI-XII (Anglia).
Extractia carbunelui are în România o veche traditie. Primele exploatari industriale (desi rudimentare) sunt cunoscute din anul 1790 in Banat (Anina Doman, Secu), la Comanesti (1835), la Codlea în jud. Brasov (1830) si, la BaraoIt în judetul Covasna (1830-1839). Dupa anul 1840 sunt cunoscute exploatarile din bazinul Petrosani, remarcându-se cele de la Petrila, Vulcan, Lonea, Aninoasa si Lupeni.
Pâna la primul razboi mondial, productia de carbuni a tarii era neînsemnata. Odata cu dezvoltarea cailor ferate, ca principal consumator, extractia a cunoscut un ritm înalt de crestere, cu variatii însemnate de la o perioada la alta. In perioada postbelica productia de carbuni a crescut ca urmare a utilizarii în termoenergie si siderurgie.


Tipuri de carbuni:

Carbunii se impart in doua mari categorii: carbuni superiori si carbuni inferiori.
Carbuni superiori:
Antracitul – are o putere calorica de peste 8 000 Kcal/kg. A fost semnalat în 1890 la Schela-Gorj). Este exploatat în muntii Vâlcanului, într-o zona cu o tectonica foarte complicata. Lentilele de antracit au pâna la 4 m grosime, iar productia (circa 10 000 t/an) se utilizeaza la fabricarea carbidului.
Huila (5.7 mil. t) este un carbune valoros, cu proprietati de cocsificare (având – 75-90% carbon) si o putere calorica de 6 000-8 000 Kcal/Kg. Se extrage din doua bazine: bazinul Petrosani si bazinul Banatului.
In categoria carbunilor inferiori intra:
Carbunii bruni (600 000 t) au o capacitate calorica de pâna la 5 000 Kcal/Kg si un continut în carbon de 65-75%. Predominant sunt utilizati în termocentrale si la fabricarea brichetelor; cei din vestul Vaii Jiu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org