Referat - Iran II

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
302
Etichete
iran
Descarcari
165
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Iran II

Suprafata: 1.648.000 km patrati
Populatia: 63.200.000 locuitori
Densitatea populatiei: 30 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras: Teheran
Limbi vorbite: Araba, persana, kurda, turca
Produse importate: piese de masini, arme si echipament militar, produse alimentare, produse farmaceutice, autovehicule
Produse exportate: Petrol brut si produse peroliere, covoare, piei, fructe
Moneda oficiala: Rial
Forma de stat: Republica.

Caracteristici Geografice:
Jumatate din suprafata Iranului se gaseste pe un podis aflat la 1.200 m inaltime. Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase: Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud – vest. Cei mai inalti munti sunt Muntii Elburs, unde Varful Demavend un vulcan stins, se ridica la 5.780 m, cel mai inalt punct din Iran. Partile centrale si estice ale tarii sunt dominate de Desertul sarat Kavir, nelocuibil presarat doar cu oaze.
Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Caspice si ale coastei Golfului Persic.

Clima:
Iranul are o clima continentala foarte variata, marcata de extreme de temperatura si de precipitati. Verile sunt foarte calduroase in jurul Golfului Persic, unde temperaturile de pana la 50 grade C nu sunt neobisnuite. Spre interior maximele depasesc uneori 50 grade C, dar temperaturile scad farte rapid noaptea. Iernile sunt in general reci cu exceptia zonei din jurul Marii Caspice si a Golfului Persic temperaturile scazand sub 0 grade C in podis. Temperatura medie la Teheran este de 30 grade C in iulie si de 2 grade C in ianuarie, cu o cantitate medie de precipitati de 24cm pe an. Abadan, din depresiunile sud – vestice are o temperatura medie de 36 grade C in iulie si de 12 grade C in ianuarie, iar cantitatea medie de precipitatii este de 20cm.

Populatia:
Iranul este centrul international al Islamului siit, care este religia oficiala de stat. Aproximativ 93% din iranieni sunt musulmani siiti. Majoritatea minoritatilor etnice, al caror procen


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org