Referat - Litoralul Marii Negre

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
358
Etichete
litoralul, marii, negre
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Litoralul Marii Negre (cunoscuta sub numele de Pontus Euxinus în timpurile antichitatii) are o lungime de 244 km si se întinde între bratul Chilia al Dunarii, la nord, si localitatea Vama Veche, la sud. Este împartit în doua mari sectoare: cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (între Musura si Capul Midia) si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, de golfuri si de promontorii (între Capul Midia si localitatea Vama Veche, aflata la granita cu Bulgaria). Plajele au o latime de 250 m (la Mangalia si Techirgiol) si de 50-200 m în rest.



Litoralul românesc rivalizeaza cu cel al Mediteranei, fiind renumit pentru nisipul sau fin, de o calitate deosebita. Apa Marii Negre are o salinitate redusa comparativ cu alte mari continentale (numai 17%), ceea ce permite practicare sporturilor sub-acvatice si nautice în conditii optime. Platforma litorala are o înclinatie extrem de redusa. Exista zone late de 100-200 m unde apa nu depaseste 1 m - 1,5 m adâncime, orice factor de risc fiind astfel eliminat. Apa marii este calma, neexistând maree puternice. Latitudinea medie si altitudinea joasa favorizeaza o clima uscata si, ca urmare, o perioada estivala îndelungata (de la jumatatea lunii mai pâna în octombrie). Tarmul este orientat spre est, ceea ce ofera turistilor posibilitatea contemplarii unor rasarituri superbe de soare si o luminozitate maxima pe parcursul zilei.


Lacurile din apropierea litoralului (Techirghiol, Agigea, Costinesti, Agighiol, Nuntasi) au o extraordinara valoare curativa. Pe lânga efectele curative ale apelor, lacurile contin depozite de namol organogen.

Terapia medicala nu este singurul atu al regiunii. Pe litoral pot fi practicate o varietate de activitati de agrement - tenis, minigolf, bowling, echitatie si plimbarile pe scuter.

Turistii pot vizita o serie de vestigii istorice, cum ar fi cetatile-fortareata grecesti datând din secolele VII-VI î.e.n. (Histria, Tomis, Constanta de azi, si Calatis, Mangalia de a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org