Referat - Marea Neagra

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
marea, neagra
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Suprafata 413.488 Km²
Adancime medie 1.271 m
A treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului, Marea Neagra scalda cu valurile ei uscatul sud-estic al Romaniei. Se poate spune ca aici incepe marea. Sau ca aici se termina.
Au trecut mai bine de 2 500 de ani de cand grecii din Milet, in calatoriile lor pe mare, erau atrasi de adapostul oferit de golful Marii Negre, cunoscuta atunci sub numele de Pontus Euxinus. Incalzita de soare in fiecare vara, aceeasi Mare Neagra atrage acum vizitatori de pe toate meridianele, pe care-i uneste un lucru: dragostea de mare.
In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre are o lungime de 245 km (153 de mile) si se intinde intre bratul Chilia al Dunarii, la nord, si granita cu Bulgaria, la sud. Este impartit in doua mari sectoare: cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (intre Musura si capul Midia) si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, golfuri si promontorii (intre capul Midia si localitatea Vama Veche).
Clima maritima de litoral, cu influente mediteraneene in sud, este extrem de favorabila pentru iubitorii de veri lungi si insorite. Iulie si august sunt lunile cele mai fierbinti, cu o temperatura a aerului care poate atinge 26-28 de grade Celsius. Totusi, briza marina domoleste caldura, facand ca zilele sa fie perfecte pentru plaja, iar noptile placute si racoroase. Temperatura medie de vara este de 22 grade Celsius.
Situat la aproximativ aceeasi latitudine cu Venetia si Nisa, litoralul romanesc rivalizeaza cu cel mediteranean, mai ales prin avantajul unei expuneri la soare de pana la 10-12 ore zilnic, ceea ce inseamna o medie anuala de aproximativ 2 400 de ore. Tarmul este orientat spre est, asigurand o luminozitate maxima pe timpul zilei si oferindu-le romanticilor posibilitatea de a contempla rasarituri si apusuri de soare superbe.
Plajele se intind pe mai bine de 82 de km si au o latime de 250 de m la Mangalia si Techirghiol si de 50-


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org