Referat - Mediul calotelor glaciare

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
487
Etichete
mediul, calotelor, glaciare
Descarcari
423
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MEDIUL CALOTELOR GLACIARE



In spatiul dintre 70° si 90° lat. se desfasoara intinderi de gheata in Antarctica, Groenlanda si numeroase insule, precum cele din Arhipelagul Nord-Canadian si partile inalte din Insulele Svalbard, Vranghel, Franz Joseph, Novaia Zemlia acoperite cu mici calote de gheata.
Climatul polar se defineste prin variatii termice in limitele temperaturilor negative si prin permanenta frigului.
De altfel, temperaturile minime absolute au coborat sub -90° C, la statiunea Vostok.
Ca urmare a climatului extrem de aspru, uscatul si oceanul sunt acoperite de mase intinse de gheata.
La periferia teritoriilor acoperite cu gheata, de-a lungul liniei tarmului, exista asezari umane in insulele Svalbard, Groenlanda si in cele din Arhipelagul Regina Elisabeta.Astfel, in partea de nord-est a insulei Ellesmer, se afla cel mai nordic punct locuit permanent, la 81°31’ latitudine, numit Allert Point.


Regiunile polare:-Polul Nord
-Polul Sud




RELIEF GLACIAR.MODIFICAREA PEISAJULUI.PROCESE GLACIARE


Relief glaciar
Acolo unde temperatura medie anuala este sub 0grade si unde zapada cade în cantitati suficiente, se formeaza ghetari.
Regiunile cu temperaturii medii anuale sub 0grade se gaseste la peste 5000 m la tropice, apoi limita scade la 3000 m în zonele temperate, ajunge la sub 1000 m în Islanda si atinge zero metri aproximativ la cercul polar; aceasta este limita zapezilor persistente.
Zapada care nu se topeste se acumuleaza în straturi tot mai groase, care însa încep sa se taseze sub propria lor greutate. Tasarea produce o anumita caldura, parte din cristale se topesc, dar apa scursa spre baza stratului reîngheata. Asa se naste mai întâi o gheata foarte grauntoasa, numita neve, si apoi ghetarul.
Ghetarii se deplaseaza incet de-a lungul vailor montane, ca niste benzi transportoare imense incarcate cu roci sfaramate. Se aseamana si cu niste corpuri abrazive gigante, flexibile, modeland peisaje spectaculoase.
Gheata care compu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org