Referat - Mediul Ecuatorial

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
724
Etichete
mediul, ecuatorial
Descarcari
271
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mediul ecuatorial

Zona ecuatoriala este situata între 5° latitudine S si 10° latitudine N, la care se mai adauga si climatul musonic umed si cel litoral cu alizee.
Padurea ecuatoriala
Padurea ecuatoriala este o padure care este totdeauna verde si se gaseste în zonele calde si umede ale tropicelor la o altitudine mica. Peste toate, umezeala este factorul principal care influenteaza distributia padurilor ecuatoriale, desi alti factori, cum ar fi solurile, pot fi importante. Precipitatiile anuale sunt în medie între 1,500 - 4,000 mm, si temperatura medie este între 25 - 35° C. Mai important este ca nu exista un sezon uscat în urma umezelei severe. În afara de baldachinul de sus, mai sunt doua sau mai multe straturi forestiere, compuse în mare parte din puieti, arbusti, si copaci. Vita de vie si muschii atasati copacilor sunt de obicei din abundenta. Vazut din aer baldachinul de sus este închis si o lumina subtire atinge solul padurii.
Solurile
Solurile ecuatoriale sunt diverse, de la soluri vulcanice la nisipuri, desi jumatate din totalul zonei ecuatoriale este compusa din soluri rosii. Clima calda si precipitatiile copioase în zonele ecuatoriale umede duce la o puternica actiune a climei asupra solulilor. Mineralele din sol sunt dizolvate în continuu de apa de ploaie. Solurile rosii sunt foarte sarace în minerale, desi siliciul, aluminiul, si fierul devin concentrate pentru ca în mare parte nu sunt dizolvate de apa de ploaie. Solurile de lut, desi sarace în minerale, contin destul de multa apa si padurea ecuatoriala a evoluat astfel încât sa se foloseasca de acest avantaj. Solurile podzolice, care pot fi foarte raspândite local, cum ar fi în bazinul Río Negro din Amazon, contin predominant sulf. Ele sunt sarace în lut, au un orizont albit sub stratul de humus, si un orizont B care acumuleaza materia organica descompusa incomplet. Cum acesti compusi organici se strecoara în râuri au produs asa numitele râuri cu apa neagra (cum ar fi Río Negro). Solurile aluv


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org