Referat - Mediul inconjurator

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 6 luni
Afisari
62
Etichete
mediul, inconjurator
Descarcari
36
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mediul inconjurator si
organizarea spatiului geografic


Prin organizarea spatiului geographic se intelege acea actiune voluntara de transformare a a unor caracteristici ale acestuia pentru a satisface mai bine anumite cerinte de moment si de perspective ale comunitatii umane care il locuieste.
Organizarea spatiului are domenii diferite de referinta, cum ar fi: spatiul urban, rural, industrial, agricol, de transport si servicii (activitate economica destinata satisfacerii unor necesitati ale oamenilor legatede activitatea cotidiana). Fiecare tip de spatiu are anumite caracteristici sub raportul modului in care poate sa fie organizat mai rational.
Organizarea spatiului geografic reprezinta o forma evoluata de interactiune dintre om si natura, prin care se incearca ameliorarea unor elemente ale mediului rural, realizarea unor transformari antropice si crearea unei situatii noi cu o functionalitate care sa fie mai buna din punct de vedere natural si economic.
Organizarea spatiului urban presupune abordarea a doua niveluri:
-nivelul retelei urbane (structura teritoriala de mai multe orase, legate interactional intr-un system organizat si ierarhizat), al uni teritoriu sau al unei tari;
-nivelul organizarii intravilanului (teritoriu situate in interiorul perimetrului administrative al unei localitati rurale sau urban).

Organizarea retelei urbane este un process foarte complex, deoarece dezvoltarea oraselor se realizeaza datorita unor multiple conditionari influentate si de personalitatea individuala a acestora. Se pune accentual pe dezvoltarea unei structuri ierarhizate cu anumite noduri si retele amplasate rational. Sub raportul mediului, intereseaza foarte mult pozitia nodurilor si functionalitatea retelelor reprezentate de axele de comunicatii.

Organizarea spatiului urban intravilan presupune o zonare functionala a acestuia si identificarea posibilitatilor de folosire rationala a intregului teritoriu. Amplasrea zonelor industriala trebuie sa aiba in vedere


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2019 - Referatele.org