Referat - Muntii Apuseni

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
352
Etichete
muntii, apuseni
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Muntii Apuseni


Pozitia geografica: In partea de nord a Carpatilor Occidentali.

Limitele si regiunile vecine : La nord : Valea Barcaului
La sud : Culoarul Muresului
La est : Depresiunea Colinara a Tarnsilvaniei
La vest : Dealurile de Vest
Sunt inconjurati de dealuri, depresiuni si campii.

Relieful si aspectele specifice :

Modul de formare : Formati prin cutare tectonica si eruptii vulcanice in orogeneza alpina.

Rocile : Sunt alcatuiti din roci vulcanice (M. Metaliferi), sisturi cristaline (M. Bihor, Vladeasa, Gilau, Gaina), dar în deosebi din calcare, de unde si multitudinea fenomenelor carstice (pesteri, chei, coline, lapezuri si sohodoluri). Sunt intens mineralizati, bogati în metale si nemetale.

Muntii : Apusenii reprezinta cel mai înalt si mai complex sector de munti din Carpatii Occidentali. Au altitudini de peste 1800 m. în zona centrala, iar în nord si sud nu ating mai mult de 700-1000 m.
Cuprind în partea centrala Muntii Bihor cu cea mai mare desfasurare, ocupand partea centrala, alcatuiti predominant din sisturi cristaline si granite care le dau masivitate si inaltimi mari (Bihor 1849m), extinzându-se la est în Muntele Mare (1826 m.) si la nord în Muntii Vladeasa formati din granite care ating in varful omonim 1836m. În prelungirea estica a Muntilor Bihor se afla Muntele Gaina (1467 m.), iar în nord-est se afla Muntii Gilau alcatuiti din sisturi cristaline, cu inaltimi de 1000-1250m ; au sate risipite, iar pe Somesul Cald, lacuri de baraj la Fantanele, Tarnita si Gilau..
În sud-est sunt Muntii Metaliferi (1018 m.) si Muntii Trascaului amplasati intre Aries si Ampoi, formati din calcare, cu varfuri semete si chei (Cheile Turzii, Rameti), iar în vest Muntii Crisurilor: Muntii Zarand (Vârful Drocea-836 m.) cu altitudini intre 400-800m au roci cristaline si magmatice, paduri bogate si sate la margin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org