Referat - Muntii Himalaya

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
695
Etichete
muntii, himalaya
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Muntii Himalaya

Himalaya (Hindi, himalaya, pe limba sanskrita hima = zapada und alaya = loc, locuinta) este un munte din Asia, situat la nordul peninsulei Indiei.

Formarea Muntilor Himalaya
Muntii cei mai înalti din lume cu vârful Everest au luat nastere prin ciocnirea placii tectonice indiene cu placa asiatica a podisului Tibet, fiind munti de încretire si prin suprata si înaltimea lor mare, fiind acoperiti tot timpul anului cu zapada, aceasta zona rece, în contrast cu aerul cald de pe coasta pacificului contribuie la formarea musonului.
Sistemul muntos Himalayan a aparut într-o serie de etape acum 30-50 milioane de ani, fiind format prin miscari puternice ale pamântului, atunci când placa Indiana s-a ciocnit de placa Euro-Asiatica. Chiar si astazi, muntii continua sa se dezvolte si sa se schimbe, iar cutremurele sunt frecvente în aceasta zona.
Muntii Himalaya sunt muntii cei mai tineri de pe glob, în acelasi timp si cei mai înalti. Formarea acestor munti a fost în perioada tertiara în urma cu milioane de ani (de aceeasi vârsta cu Anzii Cordilieri si Rocky Mountains) prin ciocnirea placilor continentale. S-a constatat ca sin în zilele noastre muntii se ridica, cu toate ca sufera o eroziune intensa.

Asezare
Muntii Himalaya formeaza un arc continuu de aproape 2600 de kilometri în jurul marginilor subcontinentului Indian, de la curbura râului Indus în nord-vest, pâna la râul Brahmaputra în est.In nordul acestei centuri muntoase se afla Platoul Tibetan (Qing Zang Gaoyuan). Muntii Himalaya formeaza cea mai înalta regiune muntoasa de pe planeta, având 9 din cele 10 cele mai înalte vârfuri ale acesteia. Aici se întâlnesc munti de peste 8000 m înaltime ca Mount Everest (Tschomolungma), Nanga Parbat sau Makalu.Makalu. Dintre cei 14 munti mai înalti de pe glob, patru se gasesc în Muntii Karakorum, din Pakistan situat în partea vestica a Himalayei de exemplu K2. Muntii Himalaya se pot împarti în mai mul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org