Referat - Muntii Pirinei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 2 ani
Afisari
276
Etichete
muntii, pirinei
Descarcari
158
Nota
0 / 10 - 0 voturi
Pirineii francezi si pirineii spanioli.
Munti care se intind din Sud – Estul Europei spre Golful Biscaya si Marea Mediterana si separa Peninsula Iberica de restul Europei. Exceptand cateva locuri cu varfuri micute care sunt asezate in Andora si in zona dintre Franta si Spania restul muntilor formeaza o creasta de lanturi inalte.Pirineii se intind pe 435 Km si acopera 55400 Km patrati iar latimea lor maxima este de aproximativ 130 Km. Pirineii de regula au o continuitate a varfurilor divizate in sectiuni de Vest,centru si Estul.
Sectiunea verticala care se intinde de la Golful Biscaya la Somport Pass si uneste in Muntii Cantabrian Nordul Spaniei au o inaltime joasa intre 900m si 1200m de la nivelul marii Pirineii centrali se intind de la Col de la Perche si au cele mai inalte varfuri incluzind Pico de Aneto 3404m, cel mai inalt varf din lantul muntos.
Monte Perdido 3355m si Vignemale 3298 m varfurile ale Pirineilor de Est spre Marea Mediterana au inaltimi cuprinse intre 2100m si 2700m
Pirineii care sunt mai vechi decat Muntii Alpi sau formet in perioada Paleozoie si Mesozoic. Jumatatea Estica a Pirineilor este formata in marea majoritate din granit si gneis, care sunt exploatati si sicosi din Munte sub forma de pietre de granit .Pirineii imparte climatic precipitatiile care in Franta ajung sub forma de precipitatii abundente iar in Spania ploi usoare.
Vegetatia este dezvoltata in Vest unde culmile joase sunt impadurite, iar in Est sunt aproape in intregime golase.Zapada permanenta este peste 1800m ,iar ghetari se afla in zona de centru pe varfuri.
Economia in Pirineii de Est este o economie bazata pe o agricultura tipic mediteraneeana ,iar in Vest un numar de fabrici folosesc curentul electric produs de hidrocentrale care sunt asezate in aceste zone.
O alta activitate industriala este mineritul,extractiile de baza sunt :fier, plumb,zinc,magneziu,carbune si marmura.
Cateva orase asezate pe inaltimile Spaniei sunt Jaca si Ripoli ,iar in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org