Referat - Organizarea administrativ - teritoriala a Romaniei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
617
Etichete
organizarea, administrativ, teritoriala, romaniei
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Teritoriul tarii noastre este compus administrativ din comune, orase (unele avenand rang de municipiu) si judete.
Comuna, unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale, este alcatuita dintr-unul sau, de regula, mai multe sate. In acest din urma caz, unul din sate este resedinta de comuna. In prezent, exista 2686 comune, cu o medie a populatiei de circa 4000 loc.
Nr oraselor -- asezari umane mai complexe, cu functii mai diverse si dotari edilitare mai bogate decat satele -- a ajuns la 263 , cu o medie de 46 000 de loc. Dintre acestea 82 sunt municipii.
Comunele si orasele sunt grupate in unitati teritoriale complexe, numite judete. In tara noastra exista in prezent 41 de judete si municipiul Bucuresti cu un statut similar acestora. Fara municipiul Bucuresti, care are o suprafata foarte restransa, dar cu o populatie numeroasa, judetele au suprafata medie de 5800 km si o populatie medie de circa 550 000 de locuitori. Judetele tarii difera ca intindere, nr de locuitori, unitati geografice, resurse naturale, dezvoltare economica etc. De exemplu, din punctul de vedere al conditiilor naturale , unele sunt exclusiv montane (Covasna) , de podis (Botosani, Iasi, Constanta) ori de compie (Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman).Cele mai multe insa au in cuprinsul lor cel putin 2 trepte de relief, daca nu chiar pe toate (munti, dealuri si/sau podisuri, campii) cum sunt Vrancea, Buzau, Dambovita, Arges, Bihor etc, de unde rezulta o mai variata gama de resurse naturale si implicit de activitati economice.




Judet
Oras resedinta

Alba
Alba-Iulia

Arad
Arad

Arges
Arges

Bacau
Bacau

Bihor
Oradea

Bistrita-Nasaud
Bistrita

Botosani
Botosani

Braila
Braila

Brasov
Brasov

Buzau
Buzau

Calarasi
Calarasi

Caras-Severin
Resita

Cluj
Cluj-Napoca

Constanta
Constanta

Covasna
Sf. Gheorge

Dambovita
Targoviste

Dolj
Craiova

Galati
Galati

Giurgiu
Giurgiu

Gorj
Targu Jiu

Harghita
Miercurea Ciuc

H


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org