Referat - Pestera Ursilor

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
427
Etichete
pestera, ursilor
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pestera Ursilor

Cea mai spectaculoasa din punct de vedere fosilifer. Se gaseste la marginea satului Chisinau, comuna Pietroasa, judetul Bihor.
Pestera a fost descoperita în anul 1975,ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran în timpul lucrarilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chisinau. În putul deschis a coborât minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pâna la Sala Mare. Prima exploatare completa a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori “Speodava” din orasul dr.Petru Groza. La16 iunie 1980,pestera intra în circuitul turistic al tarii ca cea dintâi cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscându-se valoarea exceptionala a pesterii, cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, mineri din Maramures, muncitori din orasul dr.Petru Groza si din Oradea,un specialist în corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice, luând în acelasi timp masuri specifice de protectie.
La intrarea în pestera s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje,cuprizând casa de bilete,sala de asteptare,un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale,carti.
Galeriile pesterii au forma aproape rectilinie sunt dispuse pe doua etaje,însumând o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt. circulatia turistica,iar cel inferior,temporar activ,lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare,posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice,variate ca marime si forme,baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici,asa numitele baldachine,ce pot fi întâlnite în putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii.Atmosfera de basm este întregita de stalagmitele fosile,extrem de dantelate si având grosimi de peste 1m,de stalact


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org