Referat - Pisa

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
pisa
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Pisa are o pozitie avantajoasa. Pe o raza de 75 km se gasesc o serie de localitai sau statiuni de odihna, cum ar fi Milano, Florenta, Livorno, Prato, Pistoia, Viareggio, Carrara, Montecatini. In doua ore, o masina te poate duce de asemenea pana la Roma.
Incepand ca o clonie greceasca, Pisa a devenit cetate etrusca, iar mai tarziu provincie a imperilului roman. Inanul 1000 s-a transformat intr-o puternica republica maritima, deschiderea la Marea Ligurica fiind la 10 km de oras.
Pisa numara astazi circa 90000 de locuitori. Pe langa o localitate de importanta turistica, ea este centru commercial si feroviar, favrizata de pozitia geografica. Industria locala produce sticla, faianta, acid sulfuric si multi coloranti. Traditiile universitare merg pana in sec. XII.
Pentru a satisface nevoile turismului, la Pisa s-a realizat o retea densa de Alberghi –cum li se zic hotelurilor- cu mai multe societati turistice, cu restaurante de toate categoriile, inclusive cu cele care se lauda ca mancarurile lor sunt preparate dupa bucataria... etrusca! Evident, reclamele vizeaza numai comertul si intreprinderile hoteliere, caci, in ceea e priveste valorile artistice, Pisa nu mai are nevoie de nici un fel de reclama. Trei lucruri au facut-o celebra: Baptisteriul, Domul si faimosul turn inclinat.









Despre Baptiseriu se spuneca a fost inceput in 1153 de pisanul Diotisalvi. L-au construit Nicollo Pisano si G. pisano, lucrarile lui terminanddu-se abia in sec XIV Amvonul este executat de Niccolo Pisano. Daca partea interioara a constructiei apratine net stilului romanic, cea superioara, bogat ornamentala, carecterizeaza goticul. Patru portaluli ornamentale dau in Piata Domnului. Mai ales amvonul este considerat o capodopera a goticului italian. De forma hexagonala, el are fetele impodobite cu basoreliefuri reprezentand scene religioase.
Ca si in cazul altor biserici crestine, Domnul a aprut pe ruinele unei constructii antice, probabil apartina


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org