Referat - Planeta in Transformare

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
302
Etichete
planeta, transformare
Descarcari
192
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Planeta in transformare


Planeta noastra , Pamantul , este o sfera imensa de roca si metal , acoperita cu ape si sol. Ea apartine unui grup de noua planete , care graviteaza in jurul stelei numite Soare . Pamantul este o planeta a schimbarilor. Acestea pot avea loc de-a lungul a sute de milioane de ani , ca in cazul proceselor tectonice, sau doar in cateva ore , ca in cazul alunecarilor de teren.
Acum 4500 milioane de ani , Pamantul era o imensa sfera gazoasa. Gazele s-au transformat in minerale. Treptat ,metalele grele , fierul si nichelul, au coborat spre centrul Pamantului. Rocile usoare si mineralele de la suprafata s-au racit si s-au solidificat.
Daca am sectiona Pamantul prin centru am vedea cele 3 straturi ale lui: nucleul , la mijloc ; mantaua formata din roca si a carei parte superioara este alcatuita dintr-o roca semifluida numita magma si invelisul exterior, mai dur , numit scoarta. Scoarta este cel mai subtire din cele 3 invelisuri si este alcatuita dintr-o multime de bucati separate , numite placi , care se imbina precum piesele unui mozaic urias . Placile tectonice care alcatuiesc scoarta pamantului se deplaseaza permanent – se apropie sau se incaleca una pe alta. Aceste miscari sunt cauzate de curentii de magma de sub scoarta. Miscarile acestor placi au cauzat formarea multora dintre lanturile muntoase ale lumii. Aceste placi se deplaseaza foarte incet , doar cu cativa centimetri pe an , suficient ca de-a lungul milioanelor de ani continentele sa se indeparteze mult unele de altele. Continentele se afla inca in deriva. In fiecare an Oceanul Pacific se lateste cu noua centimetri. In 50 de milioane de ani forma si pozitia continentelor vor fi foarte diferite de cele de azi.
Atunci cand s-a format Pamantul , gazele s-au ridicat la suprafata alcatuind atmosfera. Fara atmosfera nu ar exista viata pe Pamant. Aceasta contine un strat subtire de gaz , numit ozon , care filtreaza razele daunatoare ale Soarelui. Poluarea con


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org