Referat - Planeta Jupiter

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
313
Etichete
planeta, jupiter
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Planeta Jupiter


INTRODUCERE:

Planeta Jupiter este a cincea planeta de la Soare in Sistemul Solar si cea mai mare planeta. Cu exceptia Soarelui,Lunii si planetei Venus, Jupiter este cel mai mare corp ceresc de pe cerul terestru(cerul observabil de pe Pamant), si este de aproximativ de trei ori mai mare decat Sirius, care e cea mai mare stea. Avand in vedere proeminenta sa pe cer,romanii l-au numit Jupiter pentru Jove, care era cel mai mare zeu roman.
Jupiter e situata la aproximativ 780 de milioane km fata de Soare, cam de cinci ori mai mare decat distanta de la Pamant la soare. Perioada sa de revolutie este in aproximativ 11.9 ani terestri, iar perioada sa de rotatie este de 9,9 ore.
Fata de planetele telurice(Marte,Mercur,Venus si Pamant), Jupiter este o giganta minge de gaz. Nucleul sau este relativ mic,alcatuit din topitura de fier si roci sfaramate. Masa sa este de 318 ori mai mare decat a Pamantului si diametrul sau de 11,2 ori mai mare decat al Pamantului. In atmosfera inalta a planetei Jupiter, gravitatia este de 2.5 ori mai mare decat a Pamantului.
Datorita diametrului sau impresionant si vitezei ridicate de rotatie, materia de la suprafata planetei circula foarte rapid pentru a inconjura planeta. Aceasta viteza ii da materiei o tendinta accentuata de a se deplasa de pe suprafata panetei si de a se indrepta in spatiu, pe o linie relativ dreapta. Cea mai mare viteza a particulelor se atinge in dreptul Ecuatorului,deoarece aici trebuie sa parcurga cea mai mare distanta pentru a inconjura planeta. Astfel, aici corpurile au cea mai mare tendinta de a se deplasa in spatiu, pierzandu-si gravitatia. Datorita faptului ca Jupiter este o planeta gazoasa, nu are aceeasi putere de a-si pastra materia la suprafata sa, asa cum pot face planetele telurice, solide, iar datorita acestiu fapt Jupiter arata precum o minge turtita.. la Ecuator diametrul este de 143.000 km, iar diametrul de la poli este de doar 133.700km.



OBSERVATII DE PE PAMANT:

Jupiter a fost obser


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org