Referat - Polonia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1584
Etichete
polonia
Descarcari
641
Nota
10 / 10 - 1 vot

I Introducere
Polonia, oficial Republica Polonia este o tara în centrul Europei. Polonia a fost condusa de un regim comunist între 1945 si 1989, când revolta polonezilor a dus la instaurarea unui regim democratic. Capitala Poloniei si cel mai mare oras este Warsovia. Numele tarii folosit înca de la începutul secolului al XI-lea , vine de la un trib stravechi slav ’Polanie’, ce însemna ‘locuitori ai câmpiei’ ,care s-a stabilit cam prin secolul al V-lea în regiunile sudice între raurileOdra (Oder) si Vistula (Visla). In secolele XV- XVI, Polonia unita cu Lituania era una dintre marile puteri europene sub dinastia Jagiellonilor. Când dinastia s-a sfârsit în 1572, Polonia a intrat într-o lunga perioada de declin, culminata de împartirea tarii între Austria, Rusia si Prusia, în 1772, 1793 si 1795. Polonia si-a câstigat independenta dupa primul razboi mondial, dar a fost din nou împartita, pentru a patra oara în 1939 de catre Germania si Uniunea Sovietica (URSS ). Dupa al doilea razboi mondial teritoriul polonez a fost mult redus prin pierderea unor regiuni din estul tarii,luate de URSS. Aceste regiuni erau aproape de doua ori mai mari ca întindere decât cele rcâstigate prin înfrângerea Germaniei.
II Suprafata si resurse
Polonia are o suprafata totala de 312684 Km2. Se învecineaza la nord cu Rusia prin Marea Baltica, la est cu Lituania, Bielorusia si Ukraina, la sud cu Republica Ceha si Slovacia, iar la vest cu Germania. Cea mai mare distanta de la est la vest este de 680 Km iar de la nord la sud de 790Km. Granitele Poloniei sunt formate de muntii Sudeti la sudvest, muntii Carpati la sudest, râurile Odra si Nysa în vest si râul Bug în est. In nordest tara este marginita de o parte a Marii Baltice
Regiuni naturale
Desi Polonia pare a fi o câmpie neîntrerupta, relieful este foarte complex. Elevatia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m în vârful muntelui Rysy din muntii Tatra în sud iar în delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul marii. Polonia este împartita într-un numar de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupa doua treimi din teritoriu este o regiune a câmpiilor si a dealurilor joase, împartita în câmpia centrala poloneza, înaltimile Baltice si câmpia litorala. Câmpia centrala este traversata de la est la vest de o serie de vai largi, mlastinoase. La nordul câmpiei centrale se afla înaltimile Baltice (Colinele Pomeraniei si Colinele Mazuriene ) cu dealuri si lacuri. Câmpia litorala este o fâsie joasa de 40-100km latime, ce se întinde pe toata lungimea marii Baltice. Coasta de 491 km lugime este foarte neteda cu exceptia Golfului Pomeraniei în vest si Golfului Gdansk în est. Câteva porturi naturale sunt localizate dea lungul Marii Baltice. Teritoriul de-o treime din sudul Poloniei este format din relief înalt variat (dealuri, podisuri si munti). O centura îngusta de munti ocupa extremul sud si sudvest. Muntii Carpati localizati la frontiera sudestica includ grupele Tatra si Beskizi. Muntii Sudeti, o alta grupa importanta de munti sunt localizati la granita de sudvest. În nordul lor exista o zona de dealuri joase numita câmpia Sileziei si podisurile poloneze joase.
B.Râuri si lacuri
Aproape toate apele Poloniei se varsa în Marea Baltica prin cele doua mari fluvii Vistula si Odra si afluentii lor dintre care numim Bugul si Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate în înaltimile Baltice si fâsia litorala. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales în înatimile Baltice si în muntii din sud.
c.Vegetatia si fauna
Padurile acopera aproape un sfert din Polonia si sunt în general paduri de pin si conifere. Câteva paduri din nordest contin specii vechi si rare precum mesteacanul pitic, ce nu se mai gaseste în alta zona a Europei. Din cauza faptului ca majoritatea padurilor din Polonia sunt de conifere, specii ce sunt foarte vulnerabile la ploi acide si alte forme de poluare a aerului, ele sunt in marea lor majoritate afectate. Padurile de spruce din Muntii Sudeti au fost cele mai afectate de poluarea atmosferica. O alta mare parte din padurile Poloniei a fost distrusa intentionat pentru a se crea ferme, iar ritmul împaduririlor este foarte scazut. Combinatia de factori face ca padurile poloneze sa fie dintre cele mai vulnerabile din Europa. Fauna nu este foarte variata. Desi cele mai multe specii traiesc si în alte tari Polonia este gazda a unui numar de specii ce în alte locuri sunt absente sau rare.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org