Referat - Profilul demografic al Romaniei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
358
Etichete
profilul, demografic, romaniei
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi









Profilul demografic al Romaniei





Populatia, împreuna cu caracteristicile fizicoeconomice, traseaza principalele coordonate ale unei tari. Uneori, nu nivelul dezvoltarii este important, ci mai importante sunt posibilitatile de dezvoltare si de adaptare la context. Între acestea, caracteristicile populatiei sunt primordiale.
Numarul, ritmul de crestere, evolutia componentelor sporului natural si a
emigratiei externe, structura demografica, durata medie a vietii, nivelul de instruire, dau profilul demografic al unei populatii. Între acestea, evolutia componentelor sporului natural este determinanta pentru numarul si structura pe vârste a populatiei precum si a duratei medii a vietii (dependenta de mortalitatea specifica, pe vârste si sexe).
Evolutia variabilelor demografice în România nu face exceptie de la tendinta
generala în populatiile europene. Aici, pe de o parte, natalitatea, mortalitatea, nuptialitatea au valori din ce în ce mai mici. Pe de alta parte, vârsta medie la casatorie, la prima casatorie, la nasterea primului copil, frecventa disolutiei familiilor, a uniunilor consensuale sunt în crestere. Ceea ce diferentiaza, însa, populatiile europene sunt ritmul în care au loc aceste evolutii si profunzimea schimbarilor. Ca urmare, ele se diferentiaza si prin rapiditatea si amploarea cu care sunt confruntate de problemele sociale cauzate de aceste evolutii. În influentarea lor, determinismul socioeconomic este foarte important.
La începutul anilor ’60, exista o cvasiuniformitate în nivelul variabilelor
demografice pe continentul european (Council of Europe, 2001). Dar foarte curând, societatile vest-europene au evoluat catre alt model demografic, în care nasterile sunt mai rare si la vârste mai înaintate, uniunile consensuale mai frecvente la vârste tinere si mai putin frecvente la vârste mature, celibatul definitiv si divorturile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org